Het Antwerpse stadsbestuur kiest voor een "verdiepte kaaiweg" aan de Scheldekaaien. Auto's rijden dan via een tunnel onder het heraangelegde Steenplein door. Een bizarre keuze. Door voor een tunnel te kiezen, zullen de Kaaien een drukke verkeersas blijven. Veel mensen uit de buurt zien het plan dan ook niet zitten. Bovendien herhaalt het stadsbestuur voortdurend dat er, "met pijn in het hart", bespaard moet worden. Om dan miljoenen euro's te spenderen aan een tunnel die niemand wil... Mie Branders riep op de gemeenteraad van januari op om de plannen te schrappen. Lees hieronder haar tussenkomst.
Eind december kondigde de Vlaamse regering aan dat de luchthaven van Deurne minstens tot 2040 open zou blijven. Ze mag bovendien niet enkel blijven bestaan, maar mag ook uitbreiden. Hoewel de luchthaven miljoenen subsidies krijgt van zowel de Vlaamse als de federale overheid, is ze nog steeds verlieslatend. Dat hield schepen van mobiliteit Koen Kennis (N-VA) niet tegen om glunderend van trots te speechen bij de bekendmaking van de zoveelste luchtvaartmaatschappij die vluchten tussen Antwerpen en Londen gaat aanbieden. "The only way is up!" riep hij uit. Mie Branders wees de schepen afgelopen gemeenteraad op het schrille contrast met de stiefmoederlijke behandeling die het openbaar vervoer in onze stad moet ondergaan.
Na het tragisch overlijden van de elfjarige Firdaous ten gevolge van een aanslag van de drugsmaffia, struikelden de verschillende beleidsniveaus over elkaar met voorstellen, ballonnetjes, en zwarte pieten om door te schuiven. Op de gemeenteraad van januari stelde Mie Branders dat elke bestuurspartij boter op het hoofd heeft: "De mensen lachen met de krokodillentranen van politici van de partijen die jaar in jaar uit bespaard hebben op onze openbare diensten. Al wie vandaag meer manschappen eist op federaal niveau, moet eens goed nadenken wie verantwoordelijk is voor de schrijnende tekorten." Ze wees nogmaals op ons voorstel voor een aanpak op vier assen. Lees hieronder haar tussenkomst.
Terwijl de uitgaven van het Antwerpse Zorgbedrijf, dat publieke woonzorgcentra en serviceflats uitbaat, door de torenhoge inflatie sterk stijgen, beslist het Antwerpse stadsbestuur om nog eens 10 procent op haar subsidies te korten. Volgens PVDA-gemeenteraadslid Lise Vandecasteele is dit geen kwestie van wanbeleid, maar een doelbewuste strategie. “Dit stadsbestuur hanteert al sinds 2012 het neoliberale principe ‘starve the beast’: de publieke ouderenzorg uithongeren om te kunnen overgaan tot privatisering. Daardoor gaat het Zorgbedrijf niet alleen in het rood, ook de prijzen voor de bewoners schieten de lucht in. Wij roepen het stadsbestuur op om het Zorgbedrijf opnieuw correct te financieren. Een privatisering gaat de betaalbaarheid en de kwaliteit enkel achteruit doen gaan.”
Het Antwerps stadsbestuur (N-VA, Vooruit, Open VLD) besliste afgelopen vrijdag om drie grote private busmaatschappijen een halte te geven op perron B5 op de Rooseveltplaats. Om daar plaats voor te maken, werden de havenlijnen van De Lijn naar de Luchtbal verbannen. Jos D’Haese, Vlaams parlementslid van de PVDA, reageert verontwaardigd op de beslissing: “De stad rolt de rode loper uit voor grote private busmaatschappijen, ten koste van het openbaar vervoer voor mensen die elke dag in de haven gaan werken. Waarom laten ze de Flixbus niet aan de Park and Ride stoppen?”
Op het provinciaal congres van de PVDA in Antwerpen werd Anne Delespaul (33) met een grote meerderheid verkozen tot nieuwe voorzitter. Ze volgt Wouter Van Damme op, die de afgelopen 15 jaar aan het hoofd van de provinciale afdeling stond. Met Anne kiest de PVDA voor verjonging en vervrouwelijking in Antwerpen. De komende jaren wil de linkse partij meer plaats geven aan arbeiders en jongeren. “Wie echt een progressief beleid wil, die moet bij de PVDA zijn.”
Afgelopen jaar was de Antwerpse nachtopvang voor daklozen maar liefst 67 nachten volledig volgeboekt tot overboekt. Dat blijkt uit cijfers die gemeenteraadslid Lise Vandecasteele (PVDA) opvroeg bij het stadsbestuur. “Elke dakloze een veilig en warm bed voor de nacht garanderen gaat om menselijkheid. Te vaak moeten dakloze mensen in Antwerpen geweigerd worden omdat de nachtopvang te weinig capaciteit heeft. We vragen dringend de capaciteit uit te breiden en de infrastructuur te verbeteren”, stelt Vandecasteele.
Na drie jaar onderbreking vanwege corona is hij terug van weggeweest: de Franken Teut-prijs! Met deze prijs wil PVDA Antwerpen initiatieven en organisaties die al te vaak in de marge van de verslaggeving blijven, in de bloemetjes zetten. De genomineerden voor de Franken Teut zijn mensen en organisaties die opkomen voor hun rechten, sociale rechtvaardigheid, toegankelijke cultuur, betere levensomstandigheden,...
Op de gemeenteraad van december vroeg PVDA-gemeenteraadslid Mie Branders aan schepen van Cultuur, Nabilla Ait Daoud om een voortrekkersrol te spelen en komaf te maken met art-washing. Bedrijven met een bedenkelijke reputatie en activiteiten, zoals bv. TotalEnergies proberen hun imago op te poetsen met wat sponsorgeld in de kunsten. De schepen ziet er geen probleem in, integendeel, ze neemt het op voor de creatieve ondernemers en noemt de klimaatactivisten halve garen. Lees hieronder de volledige tussenkomst van Mie Branders in de gemeenteraad.
Op de gemeenteraad van december bracht Lise Vandecasteele, gemeenteraadslid voor PVDA, de bezorgdheden van het stedelijk personeel onder de aandacht. De Vlaamse regering wil namelijk steden en gemeenten toestaan om te morrelen aan de loonschalen en andere arbeidsvoorwaarden van dat personeel. Daarbovenop wordt het gemakkelijker om statutair personeel te ontslaan. Lise Vandecasteele vroeg schepen voor personeel Nabilla Ait Daoud (N-VA) naar het standpunt en de plannen van de stad Antwerpen.