PVDA tevreden met vernietiging omgevingsvergunning MCA “Hoogmoed komt voor de val”

Rederij CMB plande een Maritieme Campus Antwerpen (MCA) te bouwen pal aan de Hobokense Polder. Een megalomane ‘landmark’ met zes torens van 45 tot 70 meter hoog, kantoren, een evenementenplein en 700 parkeerplaatsen voor duizend werknemers. Na meer dan twee jaar strijd en een juridische procedure beslist de Raad voor Vergunningsbetwistingen om de omgevingsvergunning te vernietigen. Mie Branders, PVDA-gemeenteraadslid reageert opgelucht. “Ik wil in de eerste plaats Natuurpunt en alle burgers bedanken die zich hebben ingezet voor het beschermen van de Hobokense Polder. Dit is een blamage voor het stadsbestuur en de rederij CMB die dachten de ruimtelijke regels aan hun laars te kunnen lappen.”

Afbouw openluchtzwembaden: investeer in redders

In Antwerpen hebben we geen overschot aan zwemwater. Laat staan aan open zwemwater. We hebben openluchtzwembad de Molen op Linkeroever en de zwemvijver in het Boekenbergpark in Deurne. That’s it. En dan kondigde Sportschepen Peter Wouters (N-VA) op 5 mei aan, dat dit jaar het aanbod in mei, juni en september beperkt zal worden tot drie dagen in de week. Na heel wat reacties, acties en petities van de zwemmers, lanceerde Mie Branders het debat over het redderstekort op de gemeenteraad van mei.

Dodelijk fietsongeval moet leiden tot extra maatregelen voor verkeersveiligheid

Op 2 mei 2023 vond er een ernstig fietsongeval plaats op de kruising van de Plantin Moretuslei en de Raafstraat. Een 23 jarige vrouw raakte levensgevaarlijk gewond en overleed 17 dagen later. Op de gemeenteraad vroeg Lise Vandecasteele aan schepen van Mobiliteit, Koen Kennis (N-VA) om alle lessen te trekken die er moeten getrokken worden om de verkeersveiligheid op de Plantin Moretuslei en in Antwerpen te verbeteren. Lees hier haar tussenkomst.

Grote gaten in jeugdwerk, sociaal werk, cultuur en dienstverlening in Antwerpen

In november 2022 kondigde het stadsbestuur (N-VA, Vooruit, Open VLD) een hele reeks aan besparingen en niet-indexeringen aan voor sociaal werk, jeugdwerk, cultuur en openbare diensten. De gevolgen laten zich duidelijk voelen.  Peter Mertens, fractieleider voor PVDA in de Antwerpse gemeenteraad, kwam tussen om het stadsbestuur te wijzen op de onhoudbare situatie die ze creëerden. Lees hieronder zijn tussenkomst. 

Eén op zes werknemers bij stad is langdurig ziek, PVDA vraagt extra aanwervingen

Eén op zes werknemers van de stad Antwerpen was in 2022 langer dan een maand ziek. Dat blijkt uit cijfers die de PVDA-gemeenteraadsfractie opvroeg. Anne Delespaul, Antwerps PVDA-voorzitter en tot voor kort huisarts in Deurne, stelt zich ernstige vragen bij dit cijfer. “De stad Antwerpen zou een goede werkgever moeten zijn, maar dit cijfer is alarmerend hoog, met uitschieters tot één op vijf langdurig zieken bij de loketten en de stadsreiniging en bijna één op drie bij de kinderopvang. Voor ons is het duidelijk: de werkdruk moet naar beneden en het respect voor het personeel naar boven.”

Een district zet je niet zonder tram

De Lijn plant om vanaf 1 juli geen trams meer naar het centrum van Hoboken te laten rijden. “Er moet zo snel mogelijk een pendelbus komen”, reageert PVDA-woordvoerder Ben Van Duppen. “Een jaar geleden werd het laatste stukje van de route van tram 2 geknipt aan de Zwaantjes. Sindsdien rijdt tram 4 aan een slakkengang van 10 km per uur en vallen er geregeld trams uit de dienstregeling. Overvolle perrons aan de tramhaltes in Hoboken Centrum zijn dagelijkse kost. Maar het kan dus nog erger: geen tram meer. Een district zet je niet zonder tram. Er is maar één oplossing voor wie dagelijks afhangt van het openbaar vervoer: stipte pendelbussen tussen de Zwaantjes en Centrum Hoboken met voldoende capaciteit en frequentie. We zullen er alles aan doen om een oplossing te forceren. Je hebt er immers maar enkele bussen voor nodig, een no-brainer zou je denken”, maakt Van Duppen zich sterk.

Peter Mertens stelt ernstige vragen bij herstart bouwwerken school op Nieuw Zuid door aannemer Democo

Het schepencollege zette afgelopen vrijdag het licht op groen voor aannemer Democo om de bouwwerken van de ingestortte school op Nieuw Zuid te hervatten. Op 18 juni 2021 kostte een bouwramp het leven aan vijf bouwvakkers en raakte negen mannen ernstig gewond. PVDA- gemeenteraadslid Peter Mertens begrijpt niet hoe deze beslissing genomen kan worden. “Het gerechtelijk onderzoek is nog lopende, er zijn officieel nog geen lessen getrokken uit de bouwramp en de meeste slachtoffers trokken nog geen frank schadevergoeding. Het lijkt business as usual te zijn: gebouwd moet er worden en de rest is blijkbaar bijzaak.”

Buurt P. Vekemanslaan protesteert tegen bouwplannen op groen schaarse groen

Maandagavond vatten de bewoners uit de buurt van de P. Vekemanslaan post aan de gemeenteraad. Met spandoeken en een lied protesteerden ze tegen de plannen van het Stadsbestuur om het laatste braakliggend groen in hun wijk vol te bouwen. In de gemeenteraad bracht Mie Branders hun vragen en eisen naar voor. Schepen Annick De Ridder (N-VA), schepen van Patrimonium, vergoelijkte de bouwplannen met het allerslechtste argument: “Er wordt afval over het hek gegooid. Zo gaan we dat oplossen.”

Borealis-schandaal legt georganiseerde huisjesmelkerij bloot: stad moet controle opvoeren

Tweehonderd Antwerpse woningen zijn vermoedelijk in handen van de huisjesmelkers die de slachtoffers van de Borealis-mensenhandel hebben gehuisvest. De buitenlandse arbeiders betalen er tot 350 euro per maand voor een bed om vervolgens met tientallen werkmakkers in een onveilig appartement te wonen. Genoeg redenen voor Peter Mertens om burgemeester De Wever te ondervragen in de gemeenteraad. Lees hier zijn tussenkomst. 

Peter Mertens veroordeelt zinloos geweld

Op de gemeenteraad van april kwam Peter Mertens tussen rond het zinloze geweld dat plaatsvond op het Arenaplein in Deurne. Aaron, de twaalfjarige zoon van PVDA-districtsraadslid Steven Boers, werd na een partijtje voetbal vanuit het niets aangevallen. Met PVDA veroordelen we elke vorm van geweld op een andere persoon. Lees hier de tussenkomst van Peter Mertens.