Skip to content

Multinationals schuiven rekening crisis door naar werknemers

Multinationals schuiven rekening crisis door naar werknemers

Raffinaderij Gunvor kondigde maandag 22 juni aan dat zo goed als alle personeelsleden hun job dreigen te verliezen. Nadat het personeel de afgelopen jaren zorgde voor stevige winsten en er geen vuiltje aan de lucht was tot voor kort, zouden nu plots bijna alle jobs verdwijnen. Om nog enkel een opslagterminal met nauwelijks tewerkstelling over te houden.

Op maandag 22 juni kregen de gezinnen van Gunvor-werknemers te horen dat van de ene dag op de andere een streep wordt gezet door hun toekomst. Gunvor is een winstgevend bedrijf. Het heeft jaren op alle faciliteiten van de Antwerpse haven en alle ondersteuning van de Belgische overheid kunnen rekenen.

Als maakloonbedrijf maakte Gunvor Petroleum Antwerp (GPA) een winst van 1,3 miljoen euro in 2019. De winst van de Gunvor groep, waar de echte meerwaarde van de productiebedrijven naar versast wordt, bedraagt maar liefst 381 miljoen dollar.

In een recente open brief van meer dan 50 delegees van de petrochemiesector zeggen ze: “Wij zorgen jaarlijks voor 19,2 miljard euro toegevoegde waarde. Een stijging van maar eventjes 36 procent op tien jaar. Die is er gekomen door onze arbeid. Daar is hard voor gewerkt. Daar is flexibel voor gewerkt. 24 uur op 24, 7 dagen op 7, in verschillende ploegenstelsels, soms zeven dagen aan een stuk. Nu krijgen wij de rekening gepresenteerd.” Ja dat is onaanvaardbaar. Want na jaren van winst zetten de miljardairs hun werknemers nu als vuilnis op straat.

April 2020, beste maand van het bedrijf

In essentiële sectoren als energievoorziening, waar Gunvor toe behoort, werd doorgewerkt tijdens de coronacrisis. Hoewel verloop naar andere bedrijven zorgde voor personeelstekort, leverden de werknemers extra inspanningen en overuren zodat de raffinaderij op een veilige manier recordwinsten kon maken.

Mensen hebben zich in alle kronkels gedraaid om de bezettingen te kunnen garanderen en tijdens de crisis in de raffinaderij te kunnen zijn. Bij momenten moesten er tot drie extra's per shift opkomen in hun vrije tijd, tijdens een crisis die op familiaal vlak al een enorme impact had... Het afgelopen half jaar heeft de firma niet 1 uur economische verliezen geleden of units moeten stilleggen ten gevolge van personeelstekort. De werknemers stonden altijd klaar voor hun collega's om tekorten in de ploegen op te vangen. Zo werd april 2020 de beste maand sinds het bestaan (beter dan januari en februari samen). Ook van overheidswege kan Gunvor al jaren rekenen op royale steun. Enkel aan gratis uitstootrechten ontving het bedrijf tussen 2013 en 2019 een totaal van 22 miljoen euro.

Maar nu de exit uit de coronacrisis zorgt dat de economie weer op gang komt, lijkt al dat engagement van werknemers en steun van belastingbetalers al vergeten. De grote spelers cashen hun winsten in plaats van hun productie-eenheden de tijd te geven om terug te gaan verkopen. Zo schrappen zij koopkracht van duizenden werknemers, terwijl ze ruime reserves hebben. Op die manier verdiepen ze de crisis.

Jobs en koopkracht zijn zuurstof voor de economie

Een beleid dat ingaat tegen de coronacrisis, dat ontslaat geen trouwe werknemers bij tegenwind. Daar worden mensen maximaal aan boord gehouden, in plaats van te kiezen voor snelle winst. Daar nemen de superrijken ook hun verantwoordelijkheid om de economie te herstarten. Het is een schande dat werknemers die in ploegen werken jaar na jaar enorme kortingen kregen op sociale bijdragen, die gewoon bij de winst konden gevoegd worden. En dat tegenover die cadeaus vandaag geen enkele verantwoordelijkheid blijkt te staan.

Met de PVDA willen we dat de overheid het behoud eist van de werkplaatsen door Gunvor. Dat er een wet komt die ontslagen verbiedt van winstgevende bedrijven. Want daarzonder gaan winsten steeds naar het buitenland, en zijn de kosten voor de maatschappij. Jobs en koopkracht zijn zuurstof voor de economie.

 

Zweedse topman Tornqvist liet zich dividend van 1 miljard dollar uitbetalen

De Zweed Torbjorn Tornqvist startte bij British Petroleum in 1977 en richtte in 2000 Gunvor op, samen met Gennady Timchenko. Op 15 jaar tijd werd Gunvor een wereldspeler en de op 3 na grootste olietrader ter wereld. In 2014 kocht Tornqvist de aandelen van mede-eigenaar en miljardair Timchenko in Gunvor op en werd hij hoofdeigenaar van het bedrijf. In 2016 raakte bekend dat Tornqvist zichzelf een dividend liet uitbetalen van liefst 1 miljard dollar. (Forbes)
Tornqvist valt net buiten de top 1000 van rijkste mensen ter wereld met een vermogen van 1,9 miljard dollar. De man is gevestigd in Zwitserland en heeft zijn eigen zeil-team, Artemis Racing Team. Multinational Gunvor is aanwezig met economische activiteiten in 35 landen, met raffinaderijen, pijpleidingen en mijnen.