Skip to content

Pettenprotest voor betaalbare serviceflats

Pettenprotest voor betaalbare serviceflats

“Mogen senioren met een gemiddeld pensioentje eigenlijk hun oude dag nog doorbrengen op Sint Andries?” dat is de vraag volgens PVDA-lijsttrekker Ben Van Duppen. “Als je kijkt naar de prijzen van de assistentiewoningen van het Zorgbedrijf, 1350 tot 1860 euro per maand, dan besluit ik dat het niet het geval is. Net voor de sloop van de oude serviceflats in 2018 communiceerde het Zorgbedrijf aan de toenmalige bewoners dat de nieuwbouwappartementen niet voor  ‘Jan met de pet’, maar voor ‘Jan met de hoed’ zouden zijn.” De PVDA claimt deze Geuzennaam en voert, met pet in de hand, samen met senioren van Sint Andries actie voor betaalbare serviceflats.

Op de bouwwerf van het Zorgbedrijf-project “Assistentiewoningen Sint Andries” verschijnen deze zomer 35 nieuwe serviceflats. Maar de nieuwe prijzen zijn niet van de poes. Voor de goedkoopste flat betaal je maar liefst 1350 euro per maand. Het gaat om huur, een service fee en een voorschot voor water en verwarming, exclusief kosten voor elektriciteit, telefonie en televisie. Voor de duurste serviceflat betaal je 1860 Euro. Je kan de appartementen ook kopen. De kostprijs gaat van 289.000 tot 669.000 euro. En dan moet je ook nog maandelijks 350 euro service fee en een voorschot voor water en verwarming opleggen.

“Welke senior kan die prijzen betalen?”, vraagt Ben Van Duppen zich af. “Deze buurt is een volkse wijk, ook gekend als “de parochie van miserie”. Senioren willen in hun wijk ouder worden, maar zij kunnen dit niet betalen. In 2018 werden de oude flats afgebroken. Tegen de toenmalige bewoners werd subtiel duidelijk gemaakt door de verantwoordelijken van het Zorgbedrijf dat er voor hen geen plaats was in de nieuwbouw. De nieuwe flats zouden niet zijn voor ‘Jan met de pet’, maar voor ‘Jan met de hoed’. Dat is bewaarheid: men betaalde tussen de 400 en de 500 euro, de prijzen zijn verdrievoudigd.”

Ben Van Duppen confronteert het Zorgbedrijf met haar eigen missie. Die stelt dat iedereen, aan een betaalbare prijs, de kans moet krijgen om comfortabel ouder te worden. “Het Zorgbedrijf zit gevangen in een marktlogica waardoor ze voor nieuwbouwappartementen de volle pot aanrekent en zelfs meer. Wij willen openbare, betaalbare assistentiewoningen die betaalbaar zijn met een modaal pensioen. Die liggen veel meer op het peil van de oudere flats.”

Dit bouwproject van het Zorgbedrijf is een samenwerking met Gands NV. Ook die appartement zijn in hetzelfde bedje ziek. De bovenste loft kostte maar liefst 3,1 miljoen euro. “Het is duidelijk waar men met het Sint Andries naartoe wil. Projectontwikkelaars en het stadsbestuur willen van dit stadsdeel het nieuwe Eilandje of Het Zuid maken waar veel oorspronkelijke bewoners zijn verdreven en enkel een nieuwe kapitaalkrachtige bewonersgroep kan wonen. Met de PVDA verzetten we ons uitdrukkelijk tegen zo’n gentrificatie", besluit Van Duppen.