Skip to content

EXCLUSIEVE CIJFERS: Maar liefst acht op tien Antwerpse sociale woningen duurder sinds 1 januari

EXCLUSIEVE CIJFERS: Maar liefst acht op tien Antwerpse sociale woningen duurder sinds 1 januari

De aanpassing van de sociale huurprijs weegt nog zwaarder in Antwerpen dan in de rest van Vlaanderen. Dat blijkt uit het antwoord van schepen van wonen Fons Duchateau (N-VA) op een vraag van PVDA-gemeenteraadslid Mie Branders. “Waar in Vlaanderen 73% van de sociale huurders sinds 1 januari meer betaalt, is dat in Antwerpen maar liefst 81%. 2.235 Antwerpse sociale huurders kregen in januari een verhoging van meer dan 100 euro. Toen de PVDA in december de stijging van de huurprijzen aankaartte verweet schepen Duchateau ons van leugens verspreiden, manipulatie en angst zaaien. De cijfers geven de PVDA gelijk. Deze asociale huurprijsverhogingen moeten ingetrokken worden”, vindt Branders.

Op 1 januari kregen de 20.000 Antwerpse sociale huurders een herberekening van hun huurprijs. De cijfers die gemeenteraadslid Mie Branders hierover ontving zijn schokkend. “Vier op vijf sociale huurders moet meer betalen, vaak honderden euro’s. We voelden de afgelopen weken in de wijken dat het probleem groot was. Nu wordt het bevestigd op papier. Die nieuwe prijzen leiden tot echte drama’s in vele gezinnen. 50 euro meer betalen per maand is misschien voor schepen Duchateau met zijn mooie schepenwedde een peulschil, maar voor een sociale huurder is het een verschil tussen leven en overleven”.

Volgens Vlaams minister van Wonen, Mathias Diependaele (N-VA), zijn de prijzen nu beter aangepast aan de werkelijke staat van het gebouw. “Maar dat is onzin”, reageert Mie Branders. “Ik ken mensen die in een appartement wonen dat al tien jaar gerenoveerd moet worden. Waar de wind door de raamkozijnen blaast en de elektriciteit onveilig is. De mensen krijgen plots een verhoging van de marktwaarde van 139 euro.”

“De idee dat de sociale huurprijzen moeten aansluiten bij marktprijzen van op de private huurmarkt is fout” zegt Branders. “Iedereen weet dat de huurprijzen in de privé veel te hoog zijn. En door de prijzen van sociale woningen te laten stijgen, zullen nu ook de prijzen op de private huurmarkt verder de hoogte ingaan. Ook de private huurders zullen hiervan de dupe zijn”, weet Branders

Mie Branders vraagt aan het Antwerpse stadsbestuur, om zich – met de cijfers in de hand – te verzetten tegen deze huurprijsverhoging. “Als men het echt meent dat men de armoede en de wooncrisis in deze stad wil aanpakken, als men meent dat men de Antwerpenaren wil verbinden, dan kan men niet anders dan zich tegen deze maatregel verzetten. Wonen is een grondrecht”, besluit Branders.


Perscontact: Mie Branders