Sluiting woonwagenterrein is een blinde beslissing

Na vier jaar onderhandelen over de herinrichting van het woonwagenterrein in Deurne krijgen de bewoners een koude douche. Met één simpele pennentrek worden ze weggestuurd. Zonder overleg en zonder alternatieven. De enige troost is een opzegtermijn van 3,5 jaar. “Met de PVDA vinden we het ongehoord hoe het schepencollege omgaat met haar bewoners. Vandaag waren de brieven met het nieuws al onderweg, terwijl de bewoners nog hoopten op een overleg”, zegt PVDA-gemeenteraadslid Mie Branders.

Schepencollege negeert protest

Vanochtend vatten een 40-tal woonwagenbewoners nog post voor het administratieve centrum in de Hofstraat, in de hoop de schepenen bij de aanvang van hun vergadering te kunnen spreken. Maar daar werden ze mooi afgewimpeld. Toen ze onverricht ter zake terugkeerden naar hun terrein werden de brieven met het nieuws van de sluiting al uitgedeeld aan de betrokkenen.

Geen geld voor een heraanleg?

In het collegebesluit lezen we volgende dubbele argumentatie: Aangezien het woonwagenterrein in zijn huidige vorm niet behouden kan worden en bij gebrek aan budget om het woonwagenterrein te heraanleggen, zal het terrein gesloten worden en zullen de overeenkomsten met de bewoners worden opgezegd. “Dit stadsbestuur heeft geld voor van alles en nog wat, maar niet voor de herinrichting van een woonwagenterrein. Met zeventien miljoen euro voor een nieuw ponton voor zeecruiseschepen, heeft het Stadsbestuur geen enkel probleem”, stelt Mie Branders

Erfgoed

Woonwagencultuur is officieel erkend als Vlaams immaterieel erfgoed. Het woonwagenleven maakt integraal deel uit van onze samenleving.  “Een reden te meer om met respect om te gaan met het woonwagenterrein en haar bewoners. Op de komende gemeenteraad zal ik de schepen voor wonen hierover interpelleren”, besluit Mie Branders.

Perscontact:

Mie Branders