PVDA lanceert Antwerps Charter tegen Armoede

Een grootstad in een van de rijkste landen te wereld, en toch groeit bijna een op de drie kinderen er op in armoede. De PVDA stelde een tienpuntenplan op om van armoedebestrijding echt een prioriteit te maken in Antwerpen.

Maandag was de grote dag voor vele Antwerpse kinderen en scholieren. De eerste schooldag. Een moment om naar uit te kijken. Maar veel ouders zien er tegenop, omdat ze het niet breed hebben.

“Leerkrachten geven al jaren het signaal dat steeds meer kinderen met een lege brooddoos naar school komen”, legt Lise Vandecasteele, OCMW-raadslid voor de PVDA in Antwerpen, uit. “Bij steeds meer kinderen is er thuis gewoon geen eten om mee te geven. Sommige kinderen krijgen een zakje chips mee naar school, omdat dat goedkoper is. Met een lege maag kun je natuurlijk onmogelijk normaal functioneren op school. Vaak proberen leerkrachten zelf een manier te vinden om kinderen toch wat soep of boterhammen te geven. Maar het is een teken aan de wand dat er iets grondig misloopt.”

Het is de olifant in de kamer op het Antwerpse Schoon Verdiep. De armoede neemt verontrustende proporties aan, maar het beleid steekt zijn kop in het zand. Nochtans liggen veel Antwerpenaren wakker van de armoede in onze stad. Bij de Grote Bevraging die de PVDA vorig jaar bij bijna 9.000 Antwerpenaren afnam, werd armoede als hoogste prioriteit genoteerd. En dat bij alle leeftijdsgroepen en alle beroepscategorieën.

“Het thema wordt genegeerd”

Daarom voerde de PVDA donderdagmorgen in Antwerpen actie. Met 200 lege brooddozen. Als aanklacht tegen hongerige kindermagen. Maar vooral om het stadsbestuur wakker te schudden om van armoedebestrijding de absolute prioriteit te maken. “In deze kiescampagne wordt over heel veel gepraat, maar het grootste probleem, de armoede, blijft maar stijgen. Het thema wordt genegeerd, zowel in het beleid de afgelopen jaren als nu in de kiescampagne.”

“Er zijn heel wat manieren om kinderarmoede tegen te gaan, maar dan moet je wel een ander beleid hebben, een beleid dat inzet op mensen en niet op beton en enkel de grote bedrijven”, aldus Lise Vandecasteele. De PVDA stelt daarom een charter voor met tien punten.

Volle maag

“Als allereerste punt moeten we ervoor zorgen dat alle kinderen op school een volle maag hebben”, zegt Lise Vandecasteele. “Daarom moet de stad voor iedereen kosteloos gezonde maaltijden aanbieden op school. Als we nu niet ingrijpen komen we later voor grote problemen te staan. Opnieuw dreigt een hele groep mensen onvoldoende kansen te krijgen om volop hun capaciteiten te ontwikkelen. Zo creëer je vandaag de armoede van morgen.”

Maar kinderarmoede is maar het topje van de ijsberg. “Daaronder zitten sociale problemen bij die kinderen thuis. Ze wonen vaak in een ongezonde woonst waar er weinig plek is om te studeren. Ze kunnen door de armoede niet deelnemen aan sport of culturele activiteiten. De thuissituatie in het algemeen is stressvol omdat de ouders flexi-jobs hebben ... Zo krijgen kinderen in armoede heel wat minder kansen.”