PVDA zet miljonairsroutes op de kaart in de provincie Antwerpen

PVDA zet miljonairsroutes op de kaart in de provincie Antwerpen

10 september 2020

Peter Mertens, voorzitter van de PVDA, trapt op 10 september officieel de eerste Antwerpse miljonairsroute in gang: Havenbonzen en booming business. 

Deze miljonairsroute vertrekt op de Antwerpse Grote Markt aan het historische pand van het handelshuis G&C Kreglinger. De families achter Kreglinger handelden in koffie, rubber en palmolie uit Congo. Ze waren bevriend met Leopold II. Vandaag zitten ze in de handel van cosmetica, farma en de voedingsindustrie. De route voert onder andere langs de havenactiviteiten van Katoen Natie van miljardair Fernand Huts. Geïnteresseerden kunnen vanaf nu mee fietsen of wandelen met één van de verschillende miljonairsroutes in en om Antwerpen, de Zuidrand, de Kempen en Mechelen.

De miljonairsroutes houden halt aan pittoreske plekjes uit de weelderige wereld van de multimiljonairs. Een gids, gewapend met interessante weetjes over steenrijke families en hun fortuinen, informeert deelnemende fietsers en wandelaars over de geërfde rijkdommen en de bedrijfsactiviteiten die hen multimiljonair maakten. Zo passeert de Kasteelroute langs Umicore dat voortkomt uit Union Minière. Pittig verhaal. In 2019 koopt Thomas Leysen 110.000 aandelen van Umicore, voor 3 miljoen euro. In juli 2020 is het aandeel zo gestegen dat dezelfde aandelen 5 miljoen euro waard zijn. Leysen heeft zelf geld geërfd via vennootschapsconstructie en 0 euro successierechten betaald op het fortuin van zijn vader André Leysen. De routes loodsen deelnemers ook langs statige kastelen aan het einde van lange oprijlanen en kasten-van-huizen vaak verscholen in het groen achter hoge toegangspoorten.

Elke route houdt ook een symbolische tussenstop bij een woonzorgcentrum uit de streek. Peter Mertens: “In de woonzorgcentra speelde zich tijdens de coronacrisis een drama af dat de politieke wereld alweer bijna vergeten is. Jarenlange besparingen, slechte aanpak van de crisis én commercialisering van de ouderenzorg resulteerde in enorm veel sterfgevallen in woonzorgcentra. Veel van die overlijdens hadden voorkomen kunnen worden."

Senior Living Group is marktleider in België voor woonzorgcentra en assistentiewoningen. De groep was lang volledig in handen van investeringsfonds Waterland. Die investeringsgroep is vooral actief in farma, laboratoria, enzovoort. Zo hebben ze in alle elementen van de coronacrisis een belang. Het vermogen van de CEO van Waterland wordt geschat op ruim 33,5 miljoen euro.

De Antwerpse miljonairsroutes zijn een initiatief van de lokale werkingen van de linkse PVDA uit de stad Antwerpen, Brasschaat, Lier-Duffel, Geel, de Zuidrand, Willebroek, Boom en Mechelen. Tijdens de coronazomer pluisden de lokale werkingen krantenartikelen en websites uit over de multimiljonairs in hun streek. Met behulp van stadsplannen, wegenkaarten en het fietsnetwerk stippelden ze een mooie fiets- of wandelroute uit. Geïnteresseerden kunnen van september tot oktober deelnemen aan gegidste uitstapjes. Vooraf inschrijven is noodzakelijk omwille van corona. Inschrijven kan via de website van de lokale PVDA-afdeling.

De miljonairsroutes zijn uitgegeven in een handige brochure op zakformaat en te raadplegen op de website van de lokale PVDA-afdeling. 

De Antwerpse routes zijn een onderdeel van 75 miljonairsroutes die uitgestippeld zijn in heel België. De routes brengen in kaart hoe de grote fortuinen overal in België verspreid zijn: Katoen Natie van Fernand Huts in Antwerpen, AB Inbev in Leuven, Mithra Pharmaceuticals in Luik, de vastgoedbaronnen van Quartier Bleu in Hasselt. Een overzicht vind je op www.pvda.be/miljonairsroute.

Miljonairstaks: nu zeker

Met de miljonairsroutes zet de PVDA ook de invoering van een miljonairstaks weer op de agenda. Zeker nu de Vivaldi-partijen geen haast maken om multimiljonairs een eerlijke bijdrage te doen betalen en de coronacrisis afwentelen op de werkende klasse. 

Hoewel er een groot draagvlak bestaat bij de bevolking, is er politieke weerstand bij de traditionele partijen om die sterkste schouders de zwaarste lasten te laten dragen. Opiniepeilingen tonen keer op keer dat 80% van de bevolking voor een vermogensbelasting is. Meer dan 90.000 mensen tekenden tijdens de zomermaanden de petitie om de multimiljonairs een bijdrage te doen leveren. Bij de Vivalidi-formatiegesprekken komt een dergelijke oplossing niet eens aan bod. De linkse PVDA doet een constructief voorstel: een miljonairstaks die geldt voor alle netto-vermogens boven de 1 miljoen euro. 

Hoe werkt die miljonairstaks precies? Fernand Huts, voorzitter van Katoen Natie en miljardair, bezit ongeveer 1,5 miljard euro. De miljonairstaks voor Huts zou dan 1 % bedragen voor zijn fortuin boven 1 miljoen, 2 % voor zijn fortuin boven 2 miljoen en 3 % voor het fortuin boven 3 miljoen. Die miljonairstaks zou - toegepast op alle multimiljonairs -  jaarlijks tussen de 8 en 10 miljard euro kunnen opleveren. 

Onhoudbare ongelijkheid 

De miljonairsroutes kaarten het probleem van de onhoudbare ongelijkheid aan. “De ongelijkheid die er al was voor de coronacrisis, is alleen nog maar groter geworden”, zegt PVDA-voorzitter Peter Mertens. “We willen dus koste wat het kost vermijden dat de rekening van de crisis naar de coronahelden, de werkende klasse, wordt doorgestuurd. Het belasten van de superrijken is voor ons een logisch alternatief.”

Duizenden mensen verloren hun job of een deel van hun inkomsten. Voor de werkende klasse is de toekomst onzeker en de financiële naslag van de coronacrisis groot.  

Tegelijkertijd verrijkte een klein deel van de samenleving zich juist meer. Zij konden de crisis doorbrengen achter hoge poorten, in gigantische optrekken of in buitenverblijven. Grote bedrijven als Amazon, Bol.com en Colruyt zagen tijdens de crisis hun omzet exponentieel stijgen. De coronacrisis heeft de enorme ongelijkheid, die al jaren onder de oppervlakte aanwezig was, blootgelegd. In 2008, na de bankencrisis, werd de rekening al doorgestuurd naar de werkende klasse. Het moet en kan anders. 

Wil je meegaan op één van de Antwerpse miljonairsroutes? 

Je vindt een overzicht van de gegidste routes op de website van de lokale PVDA-afdeling.
Vooraf inschrijven is noodzakelijk.

  • Antwerpen: Havenbonzen en booming business (fietsroute)
  • Antwerpen: Wandelen door schitterend Antwerpen (wandelroute)
  • Antwerpen: Kasteelroute met grote en minder grote kastelen (fietsroute)
  • Lier-Duffel: Pak de poen tocht (fietsroute)
  • Geel: Ronde van de Geelse vetpot (fietsroute)
  • Brasschaat: Het pad van fortuin (fietsroute)
  • Willebroek: Tussen kapitaal, Rupel en kanaal (fietsroute)
  • Antwerpen: Zuidrand, goudrand (fietsroute)
  • Boom: De Rupel tussen arm en rijk (fietsroute)
  • Mechelen: De Mechelse Miljonairs Pijl (fietsroute)