Peter Mertens was als nationaal voorzitter van de PVDA en lijsttrekker voor de Antwerpse gemeenteraad een van de hoofdrolspelers van de afgelopen verkiezingen. De Franken Teut sprak hem over verdrievoudigen, over de locomotief op links en over arbeiders in de gemeenteraad.
We breken door in de centrumsteden.
Hoe kijk jij terug op de terug op de gemeenteraadsverkiezingen? Ben je tevreden?
We groeien van 52 naar 169 lokale verkozenen. We breken voor het eerst door in de Vlaamse centrumsteden. Na Antwerpen hebben we nu ook verkozenen in Gent, Hasselt, Leuven, Mechelen, Turnhout, Geel, Sint-Niklaas en Vilvoorde. In Brussel weten we ons stevig te verankeren en in Wallonië realiseren we een grote doorbaak. In vele gemeenten komt er voor het eerst een consequent linkse oppositie en in Zelzate treden we voor de eerste keer toe tot een gemeentebestuur. PVDA is de stille winnaar op links. En ik ben haar tevreden voorzitter. (lacht)
Wij hebben onze eigen weg gevolgd. We hebben de sociale kwesties op de kaart gezet.
Hoe verklaar je die successen?
Geen enkele van die verkozenen hebben we cadeau gekregen. We hebben ervoor geknokt, tegen het grote geld in. Wij hebben onze eigen weg gevolgd. We hebben de sociale kwesties op de kaart gezet: de bestrijding van de galopperende armoede, betaalbaar wonen en goed openbaar vervoer. Heel veel mensen herkennen zich in dat verhaal. Ik zie de PVDA als een locomotief op links: dat is misschien niet het grootste deel van de trein, maar het kan wel de rest vooruit trekken.
In Antwerpen groeit de PVDA tot 8,7%. Dat had meer mogen zijn?
De N-VA heeft, dankzij het grote geld stand kunnen houden. Maar De Wever heeft veel geluk gehad. Het scheelde maar 278 stemmen of hadden wij onze vijfde zetel binnengehaald en de burgemeester was zijn meerderheid kwijt. Het toont nog maar eens hoe nuttig een stem voor de PVDA is. (lacht) Maar ik ben ongelofelijk fier op de 24 verkozenen in de stad en de districten. Hun diverse achtergronden zijn een enorme troef voor de PVDA. Kijk naar Sah Gulhan, vakman in de haven, die zijn intrede doet in de districtsraad van Antwerpen. Of Tinneke Elst, zorgkundige in het ziekenhuis Hoge Beuken, die in Hoboken zal zetelen. Zij weten perfect wat er leeft in de buik van de samenleving.
Opvallend. N-VA gaat misschien in coalitie met Open VLD en s.pa.
We zullen zien. We hebben zes jaar rechts bestuur gehad, zes jaar onskent-ons-cultuur, zes jaar eigen-schuld-dikke-bult-armoedebeleid. Ik geloof niet dat je onder dezelfde burgemeester een echte verandering op al die vlakken kan teweegbrengen. Een betonpaal bruin schilderen maakt nog geen boom hé (lacht). Ik denk niet dat links Depannage 2000 moet spelen voor Bart De Wever.
Na de federale verkiezingen van volgend jaar wil je naast jouw partijgenoot Raoul Hedebouw plaatsnemen in het parlement?
Al vier jaar is Raoul de megafoon van de sociale strijd tegen armoede, voor betere pensioenen, betaalbare zorg en wonen. Hij bindt er zonder gêne de strijd aan tegen de graaiers in de politiek en de grote miljonairs die nauwelijks belastingen betalen. In Wallonië slagen we erin om wekelijks thema’s op de nationale agenda te zetten en de publieke opinie naar links te trekken. Maar door de taalgesplitste media zien we daar amper iets van op de Vlaamse zenders. Vanaf volgend jaar brengen we daar dus verandering in.
Dit interview verscheen ook in de 11de editie van De Franken Teut, het stadsmagazine van PVDA Antwerpen.