Skip to content

“Trek de tram door en verbind Deurne” PVDA eist het doortrekken van tram 9 op korte termijn

“Trek de tram door en verbind Deurne” PVDA eist het doortrekken van tram 9 op korte termijn

Op zondag 17 oktober stapten een vijftigtal actievoerders samen met de PVDA op in een mars voor beter openbaar vervoer in Deurne. Ze eisen het doortrekken van tram 9 om zo de beide kanten van Deurne te verbinden. “Het is een win-win situatie, Deurne krijgt zo haar welverdiende tramverbinding en de keerlussen in Deurne-Zuid worden hierdoor overbodig.” zegt Manal Toumi, districtsraadslid voor PVDA in Deurne. “Een noord-zuidverbinding in Deurne is broodnodig en bovendien mogelijk op korte termijn: de sporen liggen er, waarom ze dan niet gebruiken?"

Deze zondag trokken ongeveer 50 actievoerders door de straten van Deurne met een duidelijke boodschap: tram 9 laten doortrekken tot aan het Wim Saerensplein en zo Deurne-Noord met Deurne-Zuid verbinden. PVDA-districtsraadslid Manal Toumi organiseerde de mars: “De Deurnenaars willen die verbinding zo snel mogelijk gerealiseerd zien. Vandaag kost het immers veel tijd om van Deurne-Noord naar Deurne-Zuid te reizen of omgekeerd. Als frequente gebruiker van het openbaar vervoer, kan ik daarvan meespreken.”

De linkse partij benadrukt dat zo’n tramverbinding snel en zonder veel extra kosten mogelijk is. “Het is een kwestie van politieke wil. De tramsporen op de Ruggeveldlaan liggen er, waarom worden die dan niet gebruikt?” zegt Manal Toumi. “Om tram 9 te kunnen laten keren op het Wim Saerensplein moeten er nieuwe wissels en een nieuwe afstaphalte voor lijn 9 worden aangelegd. Dat zijn allebei relatief beperkte werken die zeker geen jaren in beslag mogen nemen en die De Lijn en de Stad Antwerpen in eigen beheer kunnen uitvoeren.”

Met deze mars zet de PVDA haar campagne “Trek de tram door” kracht bij. “We willen het gebrek aan visie van de stad Antwerpen en de Vlaamse overheid aanklagen. Openbaar vervoer zou absolute prioriteit moeten krijgen, maar zelfs dit soort simpele ingrepen met een grote impact voor de gebruiker zijn blijkbaar teveel gevraagd,” legt Manal Toumi uit. “Wij zetten daar met de PVDA ons plan ‘Slimmer naar Antwerpen’ tegenover. In Deurne slaan we met het doortrekken van tram 9 drie vliegen in één klap: een verbinding tussen Deurne-Noord en Deurne-Zuid, vermijden dat er een nutteloze keerlus wordt aangelegd in Deurne-Zuid en een oplossing bieden voor de gevaarlijke keerlus bij Eksterlaar.”

PVDA lanceerde eind juni deze campagne met een petitie. “De petitie is ondertussen al 300 keer ondertekend. De Deurnenaars willen niets liever dan hun district verbonden zien met een deftige tramverbinding. Met de PVDA zetten we die eis verder kracht bij met onze campagne. De petitie loopt verder en onze affiches hangen over heel Deurne uit. Wij willen een tramverbinding nu en niet binnen 5 jaar!” besluit Manal Toumi.