Wachtlijst loopt op tot 30.000, PVDA vraagt sociaal noodplan

30.000 gezinnen wachten op een sociale woning in Antwerpen. De nieuwste cijfers van de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW) liegen er niet om. “Antwerpen is één van de slechtste leerlingen in de klas”, weet PVDA-gemeenteraadslid Mie Branders. “Op zeven jaar tijd verdubbelde de wachtlijst voor een sociale woning van 13.059 naar 29.955. De stad Antwerpen heeft meer wachtenden dan de hele provincie West-Vlaanderen. Dat zijn 30.000 gezinnen die geduwd worden op de private markt, vaak naar huisjesmelkers met dure woningen in slechte staat. De wooncrisis is scherper dan ooit.”

“Normaal moeten zulke cijfers onmiddellijk alle alarmbellen doen afgaan. Het schepencollege zou bijeen moeten worden geroepen om een noodplan uit te werken. In Antwerpen gebeurt er niets. De wooncrisis oplossen interesseert N-VA niet. Projectontwikkelaars mogen het ene onbetaalbare appartementsgebouw na het andere neerpoten, maar sociale woningen bijbouwen is uit den boze. Wie het minder breed heeft, moet z'n plan maar trekken en het liefst van al de stad verlaten”, zegt Branders.

Zelfs de magere belofte uit het bestuursakkoord van 5.000 extra sociale woningen wordt doodleuk door de N-VA van tafel geveegd. Ondertussen behoudt Antwerps coalitiepartner s.pa ‘alle vertrouwen’ in de Vlaamse onderhandelaars. ‘Desnoods bouwen we de sociale woningen met Antwerpse middelen’, oppert schepen Tom Meeuws vandaag in een krant. Van waar het geld komt maakt volgens hem niet uit. 

“Natuurlijk is dit politieke fictie”, stelt Branders. “We willen geen koehandel in de Antwerpse begroting. Geen 5.000 sociale woningen ten koste van het personeel bij de stad Antwerpen, of minder geld voor publieke infrastructuur. Wij willen niet minder, maar meer sociale woningen. We mogen niet accepteren dat Vlaanderen de kraan voor de stad met de grootste woningnood toedraait.”

“Daarnaast moet de stad dringend haar stedelijke hefbomen gebruiken voor een sociaal noodplan”, besluit Branders. “Zoals het invoeren van een huurprijzenraster op de privémarkt, de aanwerving van wooncontroleurs om de kwaliteit te controleren op de huurmarkt, nultolerantie hanteren voor leegstand en een verbod invoeren op de verkoop van stadsgronden en gebouwen. Betaalbaar wonen is een recht voor iedereen.”

 

Perscontact:

Mie Branders


6 reacties

Gelieve je mail te bekijken voor een link om je account te activeren.
 • Manuella Van Der Poel
  heeft gereageerd 2019-08-25 08:28:55 +0200
  Er zijn te weinig betaalbare huurwoningen…Mijn huuewoning gaat verkocht worden….dat wordt O zo gepromoot maat dat is een ander verhaal. Nu ga ik mijn hoogbejaarde moeder bij mij nemen. Ben zelf op pensioen. Ga dus verhuizen om die 2 redenen al. Zit ,om iets betaalbaars te vinden ,al 90 km. ver van Antwerpen !!! Normaal ? Heb ook nogges 2 hondjes en 2 poezen…weer extra probleem want wet ? Ne huisbaas mag nog steeds weigeren….het is in de Politiek 1 grote nest…Wanneer staat de grote krijger eens op ? Vg; Mano
 • Nicole Heindryckx
  heeft gereageerd 2019-08-20 21:36:27 +0200
  Het is natuurlijk niet te verwonderen dat we weer eens een NEGATIEF record slaan. Met lieden zoals de NV-A komen alleen de rijke Vlamingen aan bod. Daar moet voor gezorgd worden, eieren onder gelegd worden, enz.. want zij zorgen (dat beweren ze toch) voor werkgelegenheid. Zou die cijfers dan wel eens willen zien. Politiekers, Verzekeringsmaatschappijen, Banken, enz.. dat zijn de mannen die hier met de grootste inkomens gaan lopen. Maar of die nu veel mensen tewerkstellen, dat is een flagrante leuven. Bankkantoren vind je bijna NIET MEER. Hetzelfde met Verzekeringsmakelaars. Je moet maar schrijven, bellen of mailen naar Brussel. Fakturen komen binnen op je email. of direct via Zoomit op je bankrekening… dus veel bedienden werken daar OOK NIET !!
  Nu, 30.000 gezinnen, aan minimum 4 man per gezin = 120.000 mensen die geen fatsoenlijk dak boven hun hoofd hebben. En dan zouden ze verwachten dat kindere goed studeren, geen zottigheden uithalen, enz.. Als je verdomme nog geen droog bed hebt om in te slapen, dan denk je niet aan je lessen… Ik ben als thuis verzorgende bij wat ze noemen “de 4e wereld gezinnen” gaan werken. In de kleerkasten waren al de kleren van de kinderen en de ouders beschimmeld. Dus hebben we eens alles moeten leeg maken. Het overal te drogen leggen, de kasten uitgeschuurd met javel, en ze vervolgens een 10-tal cm. van de muur af gezet. Ook grote plasiek vellen tegen de muur vastgemaakt om de schimmel zoveel mogelijk uit de kasten te houden… En dan de badkamer… Mijn God, als je dat niet gezien hebt, geloof je dat niet. Nergens een afzuigsysteem in een badkamer van 1,25 × 2,50 meter. Overal grijs en zwart… Een hel !! Wat is er eigenlijk gebeurd met de leegstand- of krotbelasting ?? Als de eigenaars hun “koten” niet zouden opknappen dan had toen het OCMW om die huizen voor een habbekrats te kopen en er sociale woningen van te maken. Zijn het aantal verkrotte herenhuizen al verminderd?? Heeft de OCMW eigenlijk ooit zo’n huis opgekocht en er sociale appartementen van gemaakt. Ik weet het niet, want had vroeger niet zoveel tijd om politiek bezig te zijn met allerlei gerotzooi van de traditionele partijen.
  Er zal door jullie PvdA-ers nog verdomd hard op tafel moeten geklopt worden om alles hier een klein beetje leefbaarder te maken. Voor IEDEREEN. Voor de legale migranten, voor de bejaarden en gehandicapten die ook geen klein flatje kunnen betalen, voor de werklozen, de alleenstaande moeders en nog zoveel meer mensen. En dat moeten niet allemaal BELGEN zijn. Ook de 2e, 3e en 4e generatie builenlandse mensen hebben hier evenveel rechten als wij. Hun vaders hebben zich krom en ziek gewerkt in de zware industrie en koolmijnen. En wie zie je nog op de wegeniswerken staan, waar de auto’s met 90/uur langs je oren suizen, en achter de vuilniskar,? Dus ze mogen hier wel onze stront opkuisen, maar geen klein appartementje huren om in te wonen, Mr. Jeff Jeff. want zo zie jij dat toch ?? Dat wij Belgen eens allemaal moesten denken : “Ik ben toch zo blij dat mijn wiegske (of appelsien kist) in België stond”. Neen, wij zagen en zeveren liever over een apart RIJK Vlaanderen en een armoedig Wallonië, en lullen nog wat over de “buin mannen” die alleen maar een groot nest kinderen kunnen maken. Maar iets serieus doen AAN DE ARMOEDE DIE ONS ALLEMAAL TREFT…. dat is wat teveel gevraagd
 • Luc Grootjans
  heeft gereageerd 2019-08-20 19:51:20 +0200
  Een regelrechte zeer grote schande voor de zoveelste keer in de stad Antwerpen dankzij die nutteloze nva-ers die er maar niets van bakken van de sociale woningen te bouwen waar zovele mensen in armoede om vragen, enkel het gegraai dat telt voor de nva schepenen en hun eigen goesting doen waar Antwerpse gewone burgers niet beter van worden .
 • Marc Segher
  heeft deze pagina gevolgd 2019-08-20 17:06:02 +0200
 • Jeff Jeff
  heeft gereageerd 2019-08-20 17:03:48 +0200
  Maar eerst de mensen van ons (BELGEN) en niet eerst alle vreemde zoals hier altijd gebeurt .
 • @ tweeted this page. 2019-08-20 14:20:56 +0200

Doe je mee?