Vakbondssecretaris Erik Dirkx kiest voor de PVDA

PVDA strikt Antwerps vakbondstopper, Erik Dirkx, voor de Vlaamse Parlementslijst. Hij staat op de 18de plaats. Peter Mertens, PVDA-voorzitter en lijsttrekker voor het Federale Parlement, is verheugd:  “Ik ben enorm fier dat Erik op onze lijst staat. Hij is allergisch voor onrecht en staat al heel zijn leven lang op de barricaden voor de rechten van de werkende mensen. Eerst als delegee, nadien als secretaris.”

Van delegee naar secretaris

Toen Erik Dirkx 33 jaar geleden op een groot chemiebedrijf in de haven begon te werken, kende hij de vakbond niet eens. “Maar er was zo weinig respect voor de werknemers. Zij zetten hun gezondheid op het spel door in wisselende ploegensystemen met gevaarlijke producten te werken. Ik vond dan ook al snel mijn weg naar de socialistische vakbond, het ABVV”, zegt Dirkx.

Momenteel werkt Erik Dirkx als vakbondssecretaris voor de werknemers in de sector van de grote winkelketens, de “Retail”. “De multinationals zijn vaak in handen van schatrijke families, maar het personeel in die ketens krijgt zeer lage lonen en bijna uitsluitend deeltijdse contracten. Winkels gaan zondag open zonder dat het personeel daar één procent extra voor krijgt. Uurroosters worden vaak pas een week van tevoren aangekondigd en veranderen constant, zodat het ook niet mogelijk is om er een tweede job bij te nemen. Men houdt die mensen bewust arm en de voorbije regeringen maakten de arbeidswetgeving zo flexibel, dat dat allemaal meer mogelijk is.”

De strijd op de werkvloer moet een sterkere stem krijgen

Waarom Erik Dirkx voor de PVDA kiest? “De strijd die we op het terrein voeren moet een sterkere stem krijgen in het parlement. Werkende mensen krijgen nooit iets cadeau. Of het toen aan de poort van de fabriek was, of nu voor de ingang van een supermarkt, alles wat wij afgedwongen hebben is door er zelf voor op te komen. Wetten moeten ons beschermen, niet de Far West op de arbeidsmarkt organiseren”, antwoordt Dirkx.

Voor Dirkx is een stem voor de PVDA ook nuttig om andere partijen terug naar links te trekken. “We hebben meer volksvertegenwoordigers nodig, zoals Peter Mertens, die recht-door-zee zijn en consequent blijven ingaan tegen het afbraakbeleid van Michel en De Wever. Vertegenwoordigers die na de verkiezingen hun beloftes van ervoor niet vergeten zijn, en die er staan bij elke vakbondsactie. Die opkomen voor een miljonairstaks en menswaardige pensioenen van 1.500 euro netto op de agenda zetten.”


2 reacties

Gelieve je mail te bekijken voor een link om je account te activeren.
  • Luc Grootjans
    heeft gereageerd 2019-04-03 16:20:34 +0200
    Sinds ik bij PVDA ben terecht gekomen voel ik mij terug echte socialist wat bij SP.A al wat minder was die meer naar neo liberalisme aan het gaan waren en neo liberalisme hoort zeker niet thuis bij de echte socialisten!!!! Verleden jaar in december 2018 was het stemming in Antwerpen dat SP.A in coalitie zou gaan met nva omdat Bart De Wever dat gevraagd had en na stemming van de Antwerpse SP.A leden gingen ze akkoord met de Antwerpse coalitie wat bij mij een zeer grote vloek was op mijn socialisme dat ik eigenlijk voor had, niet dus!!! Ik als vakbondsafgevaardigde bij ACOD tak LRB ben altijd gaan staken en betogen tegen de nva en de ganse regering Michel die voortdurend verkeerde beslissingen nam tegenover de gewone werkmensen in alle sectoren, de sociaal zwakkeren in onze samenleving en de gewone mensen in de straat waarvan hun koopkracht zeer zwaar verminderd was. Ik was zwaar aangeslagen bij SP.A waar ik 34 onafgebroken lid van was en al was ik al bevriend met PVDA en sympathie voor over had heb ik mijn lidkaart van SP.A stuk geknipt in 4 delen en in de vuilbak gegooid en de nieuwe SP.A lidkaart van 2019 die op komst was heb ik nadien stand ten pede terug naar de SP.A terug gestuurd en wilde ik alleen nog lid zijn bij PVDA. Ik was uitgenodigd op de receptie van PVDA in Antwerpen en daar had ik gevolg aan gegeven en toen ik op die receptie kwam van PVDA zag ik veel SP.A-ers terug die lid geworden waren van PVDA en dat stemde mij ook tot nadenken dat die nieuwe PVDA-ers en voorheen SP.A-ers ook zwaar misnoegd waren in SP.A en hadden dezelfde uitleg dan ik of ook hun denken was naar PVDA gericht. Nu met de verkiezingen in aantocht vroegen ze aan mij of ik mee wou helpen met het campagneteam van PVDA voor Peter Mertens in het Parlement te krijgen Europees of Belgische maakt voor mij niet uit als hij maar verkozen geraakt en ik heb prompt geantwoord ja ik doe mee met het campagneteam en zo heb ik al 1000 folders van Peter Mertens verspreid in mijn gemeente Westmalle in mijn omgeving waar ik woon met zeer veel plezier zelfs!!! Ik ben zeer blij om in he campagneteam te zitten voor Peter Mertens en ik hoop voor hem en de ganse PVDA dat hij verkozen geraakt en waarvoor ik nog mijn twee duimen in de lucht steek is voor de leden die opkomen voor de PVDA in gans België en ook de PTB onze Waalse vrienden waar ik een zeer groot hart voor heb en die opkomen in Wallonië en ook voor mijne boezemvriend Raoul Hedebouw die in het parlement zijn zeg doet tegen die rechtse onvriendelijke en onrechtvaardige regering Michel , ik blijf ook voor hem duimen in het Parlement op Federaal Vlak.
  • Ken Lucas
    heeft gereageerd 2019-03-31 20:27:33 +0200
    T fabriek mist a Erik!!

Doe je mee?