Symbolisch inschrijvingsloket aan Fierensblokken geopend

Deze voormiddag opende de PVDA een symbolisch inschrijvingsloket aan de Fierensblokken. Vijf jaar lang al, staan de voormalige sociale woningen in de Fierensblokken nu leeg. Het is het symptoom van waar de prioriteiten liggen van dit stadsbestuur.

De wachtrij aan het inschrijvingsloket kreeg nummers van 84962 en verder. Het was een hint naar de 85.000 Antwerpenaren die financiële problemen hebben omdat wonen te duur is.

De actie kreeg bijval van voorbijgangers die zich ook echt wilden komen inschrijven. Ze vonden het heel straf dat er een groot bord hangt met hoeveel appartementen er komen maar nergens of die appartementen ook voor hen bedoeld zijn. Voor de mensen met de kleine portemonnee, zoals ze zelf zeiden.

Wooncrisis in Antwerpen

“De toenemende schaarste op de huurmarkt en de oververhitte prijzen op de koopmarkt leiden tot hogere huurprijzen. Bijna de helft van de private huurders besteedt meer dan 30% van hun inkomen aan woonkosten. Dat zijn toch cijfers waar je boos van wordt? ” vraagt PVDA woonspecialiste Nadine Peeters “De stad telt vandaag welgeteld achttien sociale woningen minder dan zes jaar geleden. Ondertussen is de bevolking gegroeid en staan 28.000 Antwerpenaren op de wachtlijst. Zo gaan we betaalbaar wonen niet realiseren” vervolgt Peeters gedreven

Langdurige leegstand Fierensblokken

“De Fierensblokken dat waren sociale en dus betaalbare woningen. AG Vespa, de vastgoedpoot van de stad, kocht deze blokken in 2015 om er betaalbare woningen te voorzien. De renovatie zou starten in 2019. Niks te vroeg na vele, vele jaren leegstand” legt Peeters uit.
Wat zijn “betaalbare huurwoningen” volgens dit stadsbestuur?

“We stelden concrete vragen in de gemeenteraad: Wie komt in aanmerking voor deze woningen? Hoe zal de toewijzing gebeuren? Welke huurprijzen? ‘Work in progress’, antwoordt het stadsbestuur al 3 jaar lang op onze vragen. Ik moet vast stellen dat ze het zelf dus nog niet weten” concludeert de PVDA-woonspecialiste

Maak een punt van betaalbaar wonen!

“Wel, met PVDA zijn wij altijd bereid een voorzet te geven” lacht Peeters “We openen daarom vandaag een symbolisch inschrijvingsloket voor betaalbare huurwoningen.”

Het recept is simpel:

  • Richthuurprijzen op de private huurmarkt, mét kwaliteitslabel. Maak van de Fierensblokken het prestigeproject. Als stad moeten we hier het voorbeeld geven.
  • Voorzie minimum één derde sociale woningen in elk nieuw project
  • Voorzie minimum één derde betaalbare koopwoningen in elke nieuw project
  • Nultolerantie voor leegstand