PVDA zet met Ben Van Duppen deelname aan bestuur Borgerhout verder

De PVDA gaat opnieuw zes jaar samen besturen met Groen en sp.a in het district Borgerhout. Vanavond legt Ben Van Duppen de eed af als schepen van begroting, armoedebestrijding, diversiteit en samenlevingsopbouw en senioren. “We zijn heel blij dat we samen met onze coalitiepartners en de mensen en verenigingen in Borgerhout ons district verder vorm kunnen geven”, zegt de kersverse schepen. Van Duppen blijft ondertussen ook onderzoeker en lesgever aan de Universiteit Antwerpen, naast zijn engagement voor de rechten van holebi’s en transgenders.

Asterix aan de Schelde, wordt Borgerhout soms genoemd. Het is het enige district in Antwerpen waar de N-VA ook de volgende zes jaar niet mee aan de knoppen zit, maar dat bestuurd wordt door een progressieve coalitie van Groen, PVDA en sp.a. Voor de PVDA neemt Ben Van Duppen de komende legislatuur het schepenmandaat op. Hij wordt bevoegd voor begroting, armoedebestrijding, diversiteit en samenlevingsopbouw, senioren en markten en foren.

Ben Van Duppen is 29 jaar en onderzoeker in de kwantumfysica aan de Universiteit Antwerpen, waar hij zich specialiseerde in wetenschapscommunicatie. In 2017 won hij de Vlaamse PhD-cup, een prijs voor jonge onderzoekers die helder over hun doctoraat kunnen communiceren.

Van Duppen is al langer politiek actief achter de schermen. “Ik heb me voor het eerst geëngageerd in de studentenbeweging van de fysici aan de universiteit”, zegt Van Duppen, “en ben dan ook de Pioniers (de jongerenbeweging van de PVDA) gaan uitbouwen tot een echte nationale, tweetalige jeugdbeweging. Sinds een paar jaar ben ik woordvoerder van Mix, de LGBT+-werkgroep van onze partij, om een punt te maken van de rechten van holebi’s en transgenders. En nu zet ik dus de stap naar een uitvoerend mandaat. Spannend, maar ik heb er zin in.”

“We gaan in de eerste plaats kijken wat we nog meer kunnen doen aan de armoede in Borgerhout”, gaat Van Duppen verder. “Er bestaan in Borgerhout veel initiatieven die strijden tegen armoede, zowel professionele als initiatieven van en met vrijwilligers. We gaan mensen en middelen inzetten om die initiatieven bij elkaar te brengen en te versterken. Eén van de speerpunten daarbij is het opzetten van buurthuizen in elke wijk, waar mensen op een heel laagdrempelige manier terecht kunnen met vragen voor hulp- of dienstverlening.”