PVDA vraagt stadsbestuur om samenwerking team LGU te behouden

Het Antwerpse stadsbestuur en schepen van Onderwijs Jinnih Beels (Vooruit) beslisten dat er geen toekomst is voor de voormalige medewerkers van Let’s Go Urban (LGU) in het Urban Centre. Als reactie lanceerden de jongeren van LGU een petitie met de vraag om het team niet op straat te zetten. Voor Antwerps PVDA-woordvoerder Jos D’Haese is het duidelijk “Schepen Beels moet haar verantwoordelijkheid nemen. Als ze het meent dat ze voor continuïteit van het LGU-project wil zorgen, dan mag ze het huidige team niet zomaar aan de kant schuiven. Externe partners via raamcontracten danslessen laten geven, zonder vertrouwensband met die jongeren, zonder voeling met die wijk, dat is gedoemd om te mislukken. De stad kan de jeugdwerkers zelf aanwerven of een andere oplossing zoeken.”

De jongeren van Let’s Go Urban proberen via een petitie die al meer dan duizend keer getekend is de medewerkers Let’s Go Urban aan boord te houden. De getuigenissen van de jongeren over het team van LGU liegen er niet om. De jongeren getuigen over hoe er sinds het bekendraken van het misbruik van belastinggeld bij LGU alles boven hun hoofd beslist is. Medewerkers moesten hun ontslag zelfs in de pers vernemen. "De jongeren centraal stellen, begint met naar hen te luisteren", zegt Jos D’Haese. "Weet de schepen wel hoe lang het duurt om een vertrouwensband op te bouwen? Deze mensen hebben het vertrouwen van de jongeren en de know-how om rond urban culture te werken. Het zou ongelooflijk jammer zijn om dat nu verloren te laten gaan omwille van het vermoedelijke misbruik van El Kaouakibi."

Jos D’Haese vraagt schepen Beels om een betere oplossing uit te dokteren dan de huidige. De stad wil via raamcontracten organisaties aantrekken om dans- en beweegactiviteiten aan te bieden. Volgens D’Haese is dat gedoemd om te mislukken. “Waarom kan de stad deze jeugdwerkers voorlopig zelf niet aanwerven? Of jeugdwerking Kras Kiel, die ook in het Urban Centre aanwezig is, de mogelijkheid te geven om de contracten van de medewerkers van LGU op korte termijn over te nemen om de continuïteit van de werking te verzekeren? Het is hemeltergend dat de schepenen die de politieke verantwoordelijkheid dragen voor het debacle gewoon op post blijven, terwijl jeugdwerkers de de kat de bel aanbonden en zich de afgelopen maanden zijn blijven inzetten zonder enig persoonlijk gesprek worden buitengezet.”