PVDA vraagt buurtbewoners van de Peperbus naar hun ongezouten mening

De PVDA is een bevraging gestart over wat de buurtbewoners willen dat er met de Peperbus gebeurt. Nu UNIZO de stekker uit haar prestigeproject getrokken heeft, moet de stad een nieuwe invulling vinden. “We vinden dat de kerk in de eerste plaats een plek voor de buurt moet worden,” zegt fractieleider Jos D’Haese, “maar de stad heeft niet de neiging om de buurt te horen, dan doen we het maar zelf.”

Een bibliotheek, een feestzaal, een sportzaal met klimmuur, tentoonstellingsruimte voor beginnende kunstenaars, een binnenspeeltuin of een multifunctionele ruimte, het zijn slechts enkele ideeën uit de bevraging die de PVDA gestart is in de buurt van de Sint-Jans-Evangelistenkerk, beter bekend als de Peperbus, in Borgerhout. Sinds 2018 staat de kerk leeg. De stad en UNIZO werkten sindsdien aan een invulling als kantoorgebouw voor de hoofdzetel van UNIZO, maar die laatste trok zich in september uit het project terug. De stad moet nu terug op zoek naar een nieuwe partner. Eerder werd al duidelijk dat er 4.2 miljoen euro is vrijgemaakt als de Borgerhoutse bibliotheek er zou komen, maar er is nog veel meer mogelijk.

“Twee jaar geleden werd de buurt amper betrokken bij het project. Pas toen bijna alles al beslist was, mochten de buurtbewoners ook iets zeggen. We zien dat de stad opnieuw op zoek is naar een invulling, maar opnieuw de buurt niet bevraagt,” zegt Jos D’Haese (PVDA). “We vinden dat de kerk in de eerste plaats een plek voor de buurt moet worden en dat het in handen van de gemeenschap moet blijven.” Maar voor de specifieke invulling wil de linkse partij vertrekken bij de ideeën van de buurtbewoners. “Als de stad de mensen in Borgerhout niet bevraagt, dan doen we het wel zelf. Uit de eerste resultaten blijkt al meteen wat de buurt nodig heeft en dat is alvast geen kantoorgebouw.”

De partij trok door de wijk rond de kerk en verzamelde al meer dan 100 frisse ideeën. “Maar we zijn nog maar net begonnen, iedereen die wil kan zijn of haar ongezouten mening geven via onze website, of via een flyertje dat je binnenkort in je brievenbus vindt,” sluit D’Haese af.

 

Fotoreportage