PVDA stuurt Leen Swinnen naar het Bijzondere Comité voor de Sociale Dienst

Vanavond legt Leen Swinnen haar eed af om te zetelen in het Bijzondere Comité voor de Sociale Dienst (BCSD) voor de PVDA. In deze OCMW-comités passeren de individuele steunaanvragen van mensen in armoede. Leen Swinnen was voorzitster van het voormalige Platform voor Antwerpse Sociale Huurders (PASH) en is niet op haar mondje gevallen. “Ik ben 24 jaar sociale huurder. Ik heb recht op een sociale woning, maar ik weet er alles van hoe het voelt om als profiteur te worden afgeschilderd. Je moet armoede bestrijden, niet de armen zelf.”

“Met Leen sturen we een veelzijdige kandidate naar voren”, zegt Peter Mertens, fractieleider in de gemeenteraad. “Ze is niet aan haar proefstuk toe. Ze is een op en top sociale vrouw. Ze was jarenlang actief in de solidariteitsbeweging 11.11.11 en deed vrijwilligerswerk in Nicaragua. Vanuit haar feministisch engagement organiseerde ze mee de internationale vrouwendag. En daarnaast was ze actief voor de verdediging van de rechten van de sociale huurders als voorzitster van PASH”.

Leen Swinnen, 65 jaar, is een vurige pleitbezorger voor méér sociale woningen als een belangrijke dam tegen armoede. “Sociaal huren is betaalbaar en kwaliteitsvol wonen. Het maakt veel verschil als je na betaling van de huur nog geld overhoudt om gewoon te leven of je moet krabben om rond te komen”, weet Swinnen. “Het is hemeltergend dat de Vlaamse regering de huurprijzen gaat opdrijven om het geld bij de sociale huurder te gaan halen”.

In het BCSD gaat het over dossiers van mensen die het moeilijk hebben, die kwetsbaar zijn en ondersteuning nodig hebben. Ze moeten vooruit geraken in het leven en niet achteruit. “Die mensen worden tegenwoordig met de vinger gewezen. Ze zouden zélf verantwoordelijk zijn voor hun eigen situatie. ‘Het zijn allemaal profiteurs’, denken ze dan. Die uitspraken ken ik maar al te goed. Als sociale huurder word ik ook zo bekeken. Maar ik ken vele sociale huurders en mensen in armoede. Zij willen net als iedereen een gewoon leven."

Leen Swinnen krijgt de fakkel van het BCSD over van twee dokters van het volk. Dirk Van Duppen startte vorige legislatuur. Lise Vandecasteele volgde hem op wanneer hij gemeenteraadslid werd. Nu Lise Vandecasteele in het Vlaams parlement verkozen is schuift de PVDA Leen Swinnen naar voor. Ze handelt volgens dezelfde principes. "Net zoals alle andere PVDA-mandatarissen wil ik zelf geen persoonlijk voordeel halen uit mijn mandaat. Ik doe niet aan politiek om er zelf beter van te worden maar uit een oprecht engagement voor de samenleving. Ik zal alle zitpenningen die ik ontvang voor het bijwonen van de vergaderingen afstaan aan het steunfonds van de PVDA”, besluit Swinnen.

 

Perscontact

Leen Swinnen


2 reacties

Gelieve je mail te bekijken voor een link om je account te activeren.
 • Nicole Heindryckx
  heeft gereageerd 2019-12-31 13:58:04 +0100
  Ik wens Leen Swinnen veel succes. Personen zoals zij hebben we nodig. Mensen die met hun voeten zelf in de realiteit staan, 365 dagen per jaar. Die armoede gekend en gezien hebben. Die weten hoe het voelt om belachelijk gemaakt te worden omdat je maar in een “sociale” huurwoning woont, of omdat je alleen maar de hoogstnodige spulletjes in de Aldi koopt, en af en toe eens een superreclame meepikt voor groenten of vlees. Die mensen kunnen niet anders. Bij een slager gaan die geen biefstuk halen, of een konijnenbout… Dat kunnen ze NOOIT betalen !!!
  Ik heb ook veel zwarte sneeuw gezien. Dank zij mijn “pitbull” mentaliteit, mijn stel hersens en flink aanpakken en doorbijten (soms tot 02.00 u ’s nachts werken) heb ik mij er kunnen tussenuit wringen. Toen was ik nog gezond en jong. Er zijn altijd al mensen geweest die dat geluk niet kennen. Dat was vroeger al zo, en zal altijd zo blijven…. Die er nooit zullen in slagen om zich op te werken, door mentale of lichamelijke problemen, een onvoldoende scholing, enz… Mogen wij die mensen met de vinger wijzen?? BIJ GOD NEEN !!! Deze mensen hebben hulp nodig, van sterke persoonlijkheden die het goed met hen menen. Als PvdA lid van Antwerpen, sta ik voor 1000 % achter je Leen. Laat ze op het schoon Verdiep maar eens zien wat de realiteit is…. Want diegenen die het daar nu voor het zeggen hebben ZIJN STEKEBLIND !!
 • Luc Grootjans
  heeft gereageerd 2019-12-16 17:31:18 +0100
  We duimen voor haar onze Leen Swinnen, dergelijke personen hebben we nodig in onze sociale zekerheden, wees welkom Leen en wij als PVDA/PTB staan achter u met een zeer warm hart, groetjes van een PVDA-er uit Westmalle.

Doe je mee?