PVDA stuurt allround vakbondsman naar provincieraad

Vanaf 3 december zal allround vakbondsman Rudy Sohier zetelen voor de PVDA in de Antwerpse provincieraad. Hij werd verkozen met bijna zevenduizend voorkeurstemmen. Tijdens zijn professionele loopbaan werd Rudy nooit afgeschrikt door een nieuwe uitdaging. “Mijn stokpaardjes zijn veiligheid op het werk en een milieuvriendelijke mobiliteit. Maar ook de zelfbedieningspolitiek wil ik een halt toe troepen, denk maar aan de riante uittredingsvergoedingen”, zegt Rudy.

Rudy Sohier is 62 jaar en woont in Putte. Hij startte zijn loopbaan in de bouwsector. Vervolgens ging hij als bandarbeider bij Peugeot aan de slag en was nadien vijfentwintig jaar werkzaam in een multinational in de metaalsector. Daar werd hij ook hoofdafgevaardigde van de socialistische vakbond. De laatste dertien jaren van zijn loopbaan was Rudy actief als vormingswerker in de socialistische vakbond. Sinds twee jaar is hij met brugpensioen en staat hij steeds paraat voor zijn twee zonen, zijn zeven kleinkinderen en iedereen die zijn hulp vraagt.

“Ik heb in mijn jeugd geen stiel geleerd, maar ik heb de universiteit van het leven gevolgd”, vertelt Rudy. “Ik maakte twee sluitingen met collectief ontslag mee. Ik weet heel goed wat het is om plots je werk te verliezen. Ik heb me op telkens moeten bijscholen en heruitvinden, maar ik weet goed dat dat niet voor iedereen even gemakkelijk is. Ook deze nieuwe uitdaging ga ik met veel enthousiasme aan. Door mijn ervaring in ondernemingsraden en andere overlegorganen weet ik gelukkig hoe ik mijn mannetje moet staan”, lacht Rudy.

Als vakbondsman in hart en nieren ijvert Rudy voor meer en toegankelijke provinciale veiligheidsopleidingen, want veiligheid op het werk is een must. Milieuvriendelijke mobiliteit is zijn tweede stokpaardje. “Ik wil in de toekomst bussen op waterstof zien rijden door alle Antwerpse steden en gemeenten. Want openbaar vervoer op waterstof is de toekomst en we hebben sterke lokale spelers die zo’n bussen kunnen produceren. De provincie kan een belangrijke rol spelen in de uitbouw van een netwerk van waterstoftankstations.” zegt Rudy.

De afgeslankte provincies moeten van hun krappe budget 2,4 miljoen euro uitgeven aan overdreven uittredingsvergoedingen van enkele gedeputeerden. Het gaat om bedragen van 100.000 tot 350.000 euro. “Het contrast met de werkende mensen kan niet groter zijn. Wij zien onze levensduurte alsmaar stijgen, door belastingen en accijnzen op basisproducten, denk maar aan de diesel, benzine en elektriciteit. Ondertussen stemmen zij mooie regels voor zichzelf. Ik wil mij nooit zo ver verwijderen van mijn kiezers. Daarom zal ik de zitpenningen die ik ontvang voor het bijwonen van de vergaderingen afstaan aan het steunfonds van de PVDA”, besluit Rudy.

Perscontact

Rudy Sohier