PVDA rolt grasmatten uit: bermen in sociale woonwijk Hoboken na twee jaar nog steeds niet aangelegd

Samen met bewoners voerde de Hobokense PVDA-afdeling actie in de Stuivenbergwijk aan Don Bosco. Het zit de nieuwe bewoners van de gerenoveerde sociale woningen hoog. Modderpoelen voor de huizen, straatverlichting die niet werkt, gras dat niet wordt afgereden… Twee jaar nadat vele gezinnen in hun huis of appartement van Woonhaven introkken, vragen ze zich af wanneer het openbaar domein in hun wijk eindelijk afgewerkt wordt. De PVDA-leden willen met hun actie aandacht vragen voor hun verzuchtingen.

Frustraties werpen smet op positief huisvestingsproject

In 2012 begonnen Woonhaven en VMSW met de renovatie van de tuinwijk aan Don Bosco. De sociale woningen waren toe aan vernieuwing, het project om alles opnieuw aan te leggen was een unieke kans om de wijk een nieuw elan te geven. Maar de gebrekkige afwerking van de straten zorgt bij veel inwoners voor ontevredenheid. In de Dr. Flemingstraat, de Salesianenlaan, de H. Dunantstraat, en de Jules Baeckelmanslaan wonen sinds de afwerking van Fase 2 van de vernieuwing al meer dan twee jaar tientallen gezinnen, maar nog steeds liggen de bermen er onafgewerkt bij. PVDA-raadslid Tim Joye sprak met verschillende onder hen en vertelt over hun frustraties: “Twee winters en twee zomers, zo lang duurt het al. Bij droogte zand overal, bij regen verandert alles in één grote modderpoel. Kinderen vervoeren, boodschappen uitladen… Telkens opnieuw dezelfde ellende. Waarom duurt het zo lang? Wie in een nieuwe wijk komt wonen, mag toch verwachten dat hun nieuw huis op een fatsoenlijke manier te bereiken is?”

Bewoners die recent nog om inlichten vroegen, kregen te horen dat de werken in november zouden beginnen. Dat het zo lang geduurd heeft, zou aan allerlei omstandigheden liggen. Tim Joye betreurt de gang van zaken. “De bewoners hebben gelijk dat deze manier van werken niet kan. De straten van Fase 1 zijn wel afgewerkt, maar die van Fase 2 twee jaar na de verhuis nog steeds niet. Op de districtsraad van maart kregen we als antwoord dat de werken voor het bouwverlof zouden beginnen, ondertussen zijn we alweer oktober.” Het stads- en districtsbestuur moet volgens Joye algemeen meer investeren in de heropstart van de wijk. “Bij problemen zoals de onafgewerkte bermen, missen de buren duidelijk een aanspreekpunt. Iedereen is nieuw, niemand kent elkaar, een buurtregisseur bijvoorbeeld zoals voorgesteld door onze fractie in maart had mensen meer kunnen bijeenbrengen en problemen sneller signaleren.”

Op stap met zaklampen: geen goeie start voor een nieuwe sociale woonwijk

De bermen en het gras zijn niet het enige probleem. Ook de straatverlichting doet het nog steeds niet. Tim Joye getuigt: “Op stap in de wijk ontmoetten we een jongeman wiens grootouders ook in de wijk wonen. Met een zaklamp moeten ze ‘s avonds op zoek naar het sleutelgat van hun eigen woonst. Mensen voelen zich niet veilig, durven ‘s avonds niet buiten te komen. Hoe kun je aan sociale cohesie bouwen in een nieuwe wijk zonder licht?”


Tim Joye wil benadrukken dat er met wat meer investering in de wijk veel potentieel is. De plannen van het district om in 2020 het speelplein opnieuw aan te leggen vindt het PVDA-raadslid heel positief. “Een vernieuwd speelplein kan het begin zijn om de valse start van de voorbije twee jaar om te keren. We vroegen het bestuur in maart ook te ijveren voor een ontmoetingsruimte. Met zulke investeringen wordt het resultaat aan de finish ongetwijfeld een succes. De huizen zijn modern, de appartementen zijn ruim. Mensen zijn blij met de vernieuwde woning. Er is veel goeie wil om er iets moois van te maken, maar het onverzorgd uitzicht maakt het nu moeilijk om daaraan te werken. Je kijkt door het raam en ziet alleen modder en onkruid. Ook het gras tussen de grotere woonblokken is niet afgereden. Het geheel geeft een mistroostige indruk, dat is niet wat wij met PVDA willen voor sociale woonwijken als deze, die verdienen het beste.”