PVDA roept op tot meer fierheid over Antwerpse diversiteit op Diversival

Peter Mertens en Jos D’Haese waren op 21 maart te gast op Diversival, ‘het festival voor helden die racisme en discriminatie bestrijden’. Tijdens een gesprek met politici op het evenement dat georganiseerd werd door Samenlevingsopbouw in het kader van de campagne ‘Ieders stem telt’, braken ze een lans voor een positieve benadering van diversiteit en voldoende basisvoorzieningen om racisme te bestrijden.

“Jongeren in Antwerpen zijn superdivers”, stak Jos D’Haese, woordvoerder van de Antwerpse PVDA van wal voor een goed gevuld Oud Badhuis. “Maar op school, in de sportclub of de vrije tijd worden ze nog veel te vaak uit elkaar gehouden. Terwijl we net zien dat als we de verschillen overstijgen en samen dingen doen, er ongelooflijk veel creativiteit en energie vrijkomt.”

PVDA gemeenteraadslid Peter Mertens legde de nadruk op de wooncrisis. "Zolang er onvoldoende betaalbare woningen zijn organiseer je concurrentie onderaan de ladder. Er zijn dringen veel meer sociale woningen nodig, anders versterk je afgunst en racisme." Daarnaast pleitte Mertens ook voor mysterycalls om discriminatie op de woonmarkt tegen te gaan. “Voor dat soort maatregelen ga ik door het vuur.”

Jos D’Haese sloot af met de boodschap om de diversiteit in Antwerpen meer in de verf te zetten: “We mogen trots zijn op de diversiteit in 't stad. We don't speak diamond. Neen, de Antwerpenaren spreken Nederlands, Arabisch, Turks, Armeens, Russisch, Pools en nog tientallen andere talen en daar mogen we best trots op zijn".