PVDA reageert positief op vraag om milieuvergunning Umicore te verstrengen

De PVDA reageert positief op de vraag van drie Vlaamse administraties aan de Provincie Antwerpen om de milieuvergunning van Umicore te verstrengen. “Dit is hoe het moet: de vervuiler maatregelen laten nemen om minder te vervuilen”, zegt Mie Branders, gemeenteraadslid en huisarts in Hoboken. “Er zijn nog heel wat maatregelen die Umicore kan nemen om de uitstoot van lood te verminderen. Zo pakken we de vervuiling aan de bron aan, in plaats van symptomen te bestrijden door de bewoners naast de fabriek te verhuizen.”

Drie Vlaamse administraties vragen aan de deputatie van de provincie Antwerpen om de voorwaarden in de milieuvergunning van Umicore, de metaalverwerker in Hoboken, aan te passen. Die vraag komt er nadat vorig jaar verhoogde loodwaarden werden vastgesteld bij kinderen die in de buurt van het bedrijf wonen. In februari 2020 werden extreem hoge pieken van opwaaiend loodstof vastgesteld.

Mie Branders, gemeenteraadslid voor de PVDA en huisarts in Hoboken, reageert positief op het nieuws. “Een strengere milieuvergunning kan garanderen dat Umicore effectief alles doet wat mogelijk is om de uitstoot van lood te voorkomen”, zegt Branders. “Want er is nog veel marge voor extra maatregelen, zoals bleek uit het rapport van de technische werkgroep die de gestegen loodwaarden onderzocht.”

“We zijn blij dat de Vlaamse administratie wel doet wat de stad Antwerpen niet durft: al het mogelijke in het werk stellen om de looduitstoot te verminderen zodat de gezondheid van de omwonenden en werknemers van Umicore beschermd worden”, zegt Branders. “Blijkbaar sloopt de stad liever een deel van de wijk voor een bufferzone, dan de vervuiling aan de bron aan te pakken.”

“Dit is dan ook een belangrijke overwinning voor de bewoners van de wijken Moretusburg en Hertogvelden en de arbeiders van het bedrijf zelf”, besluit Branders. “De omwonenden voeren nu al maanden actie voor een propere wijk. Actie loont, blijkt nu. Er is geen bufferzone nodig waarvoor mensen weg moeten uit hun wijk, maar een vermindering van de looduitstoot door Umicore tot het absolute minimum. Laat ons de oorzaken aanpakken, in plaats van de symptomen te verhuizen.”