PVDA ondersteunt actie bewoners De Oever

Verontwaardigde bewoners van serviceflats De Oever voeren vandaag actie tegen de plannen van het Zorgbedrijf en projectontwikkelaar GANDS om hun appartementen af te breken. De linkse PVDA ondersteunt hun actie. Peter Mertens, PVDA-lijsttrekker, reageert: “Er is nood aan betaalbare serviceflats in Antwerpen. Het is onbegrijpelijk dat het Zorgbedrijf deze bewoners in de onzekerheid laat en in zee gaat met een private ontwikkelaar die op openbare gronden dure appartementen zal zetten.”

Ongerustheid

De ongerustheid in het dienstencentrum is groot. De bewoners werden mondeling op de hoogte gebracht dat ze zich moeten klaarmaken voor een verhuis tegen de zomer van 2019. Maar het is niet duidelijk waar ze voorlopig terecht kunnen, tegen welke prijs dat zal zijn én tegen welke voorwaarde ze terug kunnen gaan. “De bewoners willen graag in de buurt blijven. ‘Een oude boom, die verplant je niet zomaar.’ Bij de renovatie van serviceflats moet je in de eerste plaats goed luisteren naar de bewoners en duidelijkheid bieden, dat ontbreekt nu volledig” weet Mertens

Kosten

De bewoners met een klein pensioen vrezen dat ze 300 tot 500 euro meer huur per maand moeten betalen tijdens de verhuisperiode. “Voor Johan De Muynck, Zorgbedrijf-CEO met een toploon van 220.000 euro bruto per jaar, is dat misschien een peulschil, maar voor deze mensen is dat enorm”, stelt Mertens. “De kosten van deze renovatie mogen niet verhaald worden op de bewoners. Wij vragen aan het Zorgbedrijf en OCMW dat tijdens de verhuis en na de renovatie dezelfde huurprijzen worden gehanteerd en dat er een verhuispremie is die de kosten dekt.”

Wachtlijst

“Senioren spreken ons aan dat ze in de binnenstad een serviceflat zoeken, maar dat ze niets betaalbaar vinden”, zegt Mertens. “In de nieuwbouwprojecten van het Zorgbedrijf ligt de huurprijs tussen de 766 en de 1200 euro. Deze prijzen zijn enkel betaalbaar voor mensen met een hoog pensioen die een eigendom hebben. Vele senioren blijven in de kou staan”.

Publieke grond in publieke handen

Het aangrenzende pand, Oeverplein huisnummer 15, heeft projectontwikkelaar GANDS gekocht van de intercommunale IMEA om er private appartementen op te bouwen. De PVDA wil een moratorium op de verkoop van publieke gronden. “Het moet gedaan zijn met het verkopen van publieke panden aan private ontwikkelaars om er maximale winst uit te halen. Op het voormalige Havenhuis aan het eilandje worden er appartementen verkocht van 1,5 en 4 miljoen euro. Het Sint-Andries moet een volksbuurt blijven en betaalbare woningen blijven aanbieden” besluit Mertens.

Perscontact

Peter Mertens