Skip to content

Prijsverhogingen voor sport in coronatijden is ‘not done’

Prijsverhogingen voor sport in coronatijden is ‘not done’

Vanaf 1 augustus verhoogt de stad Antwerpen de individuele prijzen van sport- en zwembaden. Een jaar later, op 1 augustus 2022, komen de groepsreserveringen voor scholen en sportclubs aan de beurt. “Hoe een slecht signaal is het om in coronatijden het sporten duurder te maken en zo extra drempels op te werpen, net wanneer het sportleven zich terug zal kunnen herstellen”, zegt PVDA-districtsraadslid Kristof Vissers. Volgens acteur en korfbaltrainer Ben Rottiers moeten de Antwerpse sportclubs ondersteund worden, met meer laagdrempelige sportinfrastructuur.

Wat verandert er voor individuele sporters?

Als je een sportzaal met een groepje vrienden wil afhuren voor een potje voetballen of basketballen kost het voortaan 24 euro in plaats van 18 euro, een verhoging met 33%. Ook velden in openlucht afhuren bij de stad zal 33% meer kosten. Voor niet Antwerpenaren wordt een zwembeurt de helft duurder, tot 6 euro in zwembad Wezenberg.

“Dit is geen goede zaak”, zegt Kristof Vissers. “Het belang van sport kan moeilijk overschat worden. Het houdt ons gezond, lichamelijk en mentaal. Lichaamsbeweging moeten we net aanmoedigen. Vele van de aandoeningen als zwaarlijvigheid, ADHD en suikerziekte kunnen verholpen worden door sport. Sport maakt mensen ook zelfzekerder en socialer.”

Scholen betalen de prijs

Het schoolzwemmen zal vanaf augustus 2021 per zwembaan aangerekend worden en niet meer per individuele leerling. Tennisvelden en ijsbaan zouden simpelweg niet meer verhuurd worden.

Scholen betalen voortaan niet meer per leerling, maar per baan. Hoe zit dat juist? Neem het voorbeeld van een normale school. Afhankelijk van het niveau ligt het aantal zwemmers ergens tussen de 6 en 20 leerlingen per baan. De kinderen zwemmen met twee klassen samen, 48 leerlingen in dit voorbeeld. Ze maken daarvoor gebruik van het instructiebad en drie banen in een vijfentwintigmeterbad. Nu kost dat de school 24 euro wanneer ze zwemmen in de daluren. In de toekomst zal dat 35 euro worden.1

“Het zal dus niet goedkoper worden. Onze vrees is dat scholen met het nieuwe reglement minder banen zullen afhuren en meer kinderen per baan laten zwemmen, ten koste van de leskwaliteit. Om kwaliteitsvolle zwemles te geven zijn niveaugroepen en dus verschillende banen toch wel noodzakelijk. Probeert de stad op deze manier het reeds gekende gebrek aan zwemwater op te lossen?”, vraagt Vissers zich af.

Scholen die een volledige sporthal willen huren betalen vanaf volgend jaar niet langer 10 euro, maar 15 euro. Terecht zegt de vertegenwoordiger van het katholieke onderwijs dat de fikse tariefstijgingen bij de sporthallen niet worden geapprecieerd.

(1) 7 euro per baan, 14 euro voor het instructiebad

Ondersteun de sportclubs in plaats van ze te bestraffen

“De sportverenigingen hebben het in Antwerpen sowieso niet gemakkelijk”, zegt acteur en korfbaltrainer Ben Rottiers. “Onze club tracht zoveel mogelijk jongeren te laten sporten door een zeer democratische inschrijvingsprijs te hanteren. Maar daartegenover staat dat we veel uitgaven moeten maken. Als op en top Antwerpse club moeten we, bij gebrek aan stedelijke sporthallen, op de privémarkt huren. Die prijzen zijn een pak hoger.”

Volgens Rottiers moet het stadsbestuur werk maken van meer sporthallen en zwembaden. De stad heeft een rijke traditie van investeren in sport, waardoor we een heel mooi aantal zalen hebben. Maar de stad groeide en de sportinfrastructuur groeide onvoldoende mee. Tijd voor een inhaalbeweging. Elke euro die we investeren in de sport besparen we op gezondheidsproblemen of samenlevingsproblemen.

Het stadsbestuur weet dat de tariefverhogingen vele sportverenigingen pijn gaan doen. Voor een volledige sporthal zal 15 euro in plaats van 10 euro moeten betaald worden. Voor een veld 10 euro in plaats van 7 euro. “Het stadsbestuur geeft zelf toe dat de clubs momenteel in zeer grote onzekerheid zitten door de coronapandemie en dat tariefverhogingen op dit moment zeer ongepast zijn. Daarom geeft ze de scholen en sportverenigingen een jaar respijt, maar dat is uitstel van executie. Ze verdienen ondersteuning, geen prijsverhogingen.”

Koersfiets

Vele vriendengroepen en sportverenigingen kijken er naar uit om voor de eerste keer terug te kunnen spelen. “Maar wat lezen we in het agendapunt van de gemeenteraad? Sporten die relatief gemakkelijk beoefend kunnen worden zijn niet noodzakelijk het goedkoopst, bijvoorbeeld de aankoop van een degelijke koersfiets is een investering. Met andere woorden: het sporten in stedelijke infrastructuur mag van het Antwerpse stadsbestuur best wat duurder worden, ‘want sporten heeft nu eenmaal een prijskaartje’. Dat is net de slechtst denkbare filosofie. Tijd om die om te keren.” concludeert Vissers.

Fotoverslag