Skip to content

Zeecruises horen niet thuis in de stad

Zeecruises horen niet thuis in de stad

Op de gemeenteraad van september 2019 legde het schepencollege een nieuw tarievenreglement voor de aanleg van zeecruises en andere schepen voor. In ruil voor een peperduur ponton van 10 miljoen euro moeten cruises vanaf 2021 ‘liggeld’ betalen. Gemeenteraadslid Mie Branders noemt de nieuwe tarieven een peulschil en vraagt om vervuilende zeeschepen niet meer te laten aanmeren in het midden van de stad. Lees hier haar tussenkomst.

Geachte gemeenteraadsleden,

We hebben in de commissievergadering moeten vaststellen dat de stad een pamperbeleid blijft voeren voor zeecruises. Dat de stad de rode loper wil blijven uitrollen voor deze vervuilende mastodonten. Wij vinden met de PVDA dat vervuilende zeecruiseschepen de dag van vandaag niet meer thuis horen in de stad. Wij vinden dat ze anno 2019 niet meer kunnen aanmeren midden in de Lage-Emissiezone (LEZ). Daarom hebben wij ook tegengestemd tegen het uitgeven van 10 miljoen euro voor een nieuw ponton aan het Steen.

Dit retributiereglement dat de tarieven vastlegt bevestigt bovendien dat de stad Antwerpen twee maten en twee gewichten hanteert. Ze rolt de rode loper uit voor cruises en geeft boetes aan de gewone man.

Ten eerste startte de LEZ voor de gewone man/vrouw al op 1 januari 2018. De nieuwe tarieven voor de cruiseschepen stelt men uit tot 2021. Daarbij komt er een bonus voor wie minder uitstoot, maar geen boete voor wie vervuilt.

Ten tweede is er de kwestie van de toeristentaks. Mensen die met de fiets of de trein naar Antwerpen komen en een hotel huren, betalen een belasting per overnachting van 2,39 euro. Toeristen op een cruiseschip betalen niks. En schepen Kennis heeft dat in de commissie als volgt gemotiveerd: ’omdat dat niet de bedoeling is’.

Schepen Kennis wilde niet meer antwoorden op onze tussenkomst. De vervuiling en de overlast vallen volgens hem mee. Het nieuwe tarievenbeleid is volgens de schepen een ‘logisch verhaal’. Volgens Kennis zijn er maar 30 zeecruiseschepen per jaar in Antwerpen tegenover 142 in Zeebrugge. We mogen dus niet klagen.

De PVDA en de Antwerpenaren laten zich niet doen door zo’n arrogantie. Wij blijven ons verzetten tegen zeecruiseschepen in de binnenstad.

Het nieuwe reglement (zie bijlage) werd goedgekeurd.
Stemden ja: N-VA, sp.a, Vlaams Belang, CD&V, Open VLD en raadslid Khadija Chennouf.
Stemden nee: Groen en PVDA.