Skip to content

You Rock! PVDA neemt het op voor de senioren van de Sint-Andrieswijk

You Rock! PVDA neemt het op voor de senioren van de Sint-Andrieswijk

De voorbijgangers aan het plein ‘Oever’ keken raar op, toen ze senioren op straat zagen swingen op muziek van de Fabulous Fifties en de Swinging Sixties. Het ging om een ludieke actie van PVDA-Basisgroep Binnenstad, waarmee aandacht werd gevraagd voor de bewoners van serviceflats Den Oever.

De bewoners moeten de moeten de serviceflats, eigendom van het Zorgbedrijf Antwerpen, ontruimen, omdat er een nieuwbouw komt. Velen willen graag in de buurt een nieuw (tijdelijk) onderkomen vinden, maar het Zorgbedrijf stelt alternatieven voor in andere wijken, waar ze niets of niemand kennen. Iets huren op de privémarkt is dan weer geen oplossing, want dan betalen ze qua huur vaak het dubbele van nu. En zoveel pensioen hebben ze nu ook weer niet.

Het had nochtans anders gekund. Twee huizen verder werd het gebouw van intercommunale IMEA, waarin de Stad Antwerpen de grootste aandeelhouder was, verkocht aan projectontwikkelaar Gands. Die projectontwikkelaar gaat er 18 (luxe?) appartementen bouwen. Tezelfdertijd werd Gands ook de opdracht gegund om de serviceflats te renoveren. Maar het Zorgbedrijf had net zo goed zelf het IMEA-gebouw kunnen kopen en omvormen tot serviceflats. En dan hadden de betrokken senioren daar een tijdelijk onderkomen kunnen vinden terwijl hun gebouw werd gerenoveerd. Een gemiste kans!

De PVDA-leden van Basisgroep Binnenstad deden meer dan alleen maar dansen tijdens hun “Rock Around The Serviceflats”-actie. Ze zamelden bij omstaanders en voorbijgangers enkele honderden handtekeningen in voor hun petitie, die niet alleen de bevriezing van de huurprijs vraagt bij (tijdelijke) verhuis of bij terugkeer, maar ook betaalbare serviceflats eist voor iedereen. De petitie vraagt verder dat de stad stopt met de verkoop van eigendom aan projectontwikkelaars, gezien de nood aan serviceflats. En tenslotte pleit ze ook voor het behoud van het volkse karakter van de Sint-Andrieswijk, zodat niet nóg een Antwerpse wijk verloren gaat aan de toenemende “gentrificatie”, waar de oorspronkelijke bevolking uit de eigen wijk wordt geprijsd.

Je kan deze petitie ook online tekenen.

 

Fotoreportage door Karina Brys: