Skip to content

Cafébazin en actrice versterken Antwerpse PVDA-lijst

Cafébazin en actrice versterken Antwerpse PVDA-lijst

De PVDA maakt twee nieuwe kandidaten op haar gemeenteraadslijst bekend. Cafébazin Patsy Van Rompaey en actrice Dahlia Pessemiers zullen van op respectievelijk plaats 48 en 49 mee campagne voeren om ‘de stad te veroveren’. Net als de andere kandidaten op de lijst zijn Van Rompaey en Pessemiers geen onbekenden in hun buurt, waar ze al lang actief zijn. Met de twee nieuwe kandidaten is de culturele sector nog sterker vertegenwoordigd op de lijsten van de PVDA.

Toen de PVDA in juni haar gemeenteraadslijst voorstelde, liet de partij nog enkele plaatsen open voor kandidaten waarmee nog gesprekken liepen. Vandaag worden twee vacante plekken ingevuld door Patsy Van Rompaey, café-uitbaatster en actrice Dahlia Pessemiers, actrice bekend van rollen in onder meer telenovelle Emma en de politiereeks De Ridder.

Geëngageerde cafébazin

Patsy Van Rompaey staat in haar buurt, Sint-Andries, niet alleen bekend voor haar café, maar ook voor haar sociaal engagement. Ze komt nu voor het eerst op bij de verkiezingen. “Mensen zeggen me dat ik de gave heb om in politieke discussies – en die komen al eens voor in ons café – steeds de kern te vatten en die in mensentaal uit te leggen”, lacht Van Rompaey. “Na enige aarzeling heb ik toegezegd om op de lijst van de PVDA te staan, omdat ik de huidige gang van zaken met al die bangmakerij en die grove sociale onrechtvaardigheden echt wel beu ben.”

Van Rompaey is van opleiding opvoedster, maar baat nu net als haar ouders een café uit. “Het is een zware stiel, maar het sociale contact met al de mensen hier uit de buurt van Sint-Andries maakt veel goed. Iedereen is welkom in mijn café ongeacht zijn achtergrond. Discuteren mag, maar steeds met respect voor elkaar.” De strijd tegen sociale ongelijkheid ligt de cafébazin nauw aan het hart. “Als kind van gescheiden ouders, heb ik armoede gekend. Dat zal wel aan de wieg gestaan hebben van mijn sociale bewogenheid. Onrechtvaardigheid en uitsluiting doet me steigeren.”

Actrice met een hart voor diversiteit

Op plaats 49 komt Dahlia Pessemiers te staan. “Ik geloof dat open kaart spelen over bouwprojecten en grote contracten, empathie bevordert en vertrouwen schept”, zegt de actrice. “Daarom engageer ik me voor de PVDA.” Pessemiers is op haar beurt erg actief in Groenenhoek, de wijk in Berchem waar ze woont. “Er zijn bij ons veel te weinig voorzieningen. Om naar het cultureel centrum en de muziekschool te gaan moeten jongeren de brug over, en dat is letterlijk een brug te ver.” Als actrice is het niet verwonderlijk dat Pessemiers ook de toegankelijkheid van cultuur een belangrijk actiepunt naar voor schuift. Maar haar belangrijkste prioriteit is diversiteit in de stad. “Diversiteit is een realiteit, het zou een verrijking voor de samenleving kunnen zijn in plaats van een struikelblok. De PVDA durft racisme bij naam te noemen”, zegt Pessemiers. Zelf wil ze daarom speeddates in haar buurt organiseren, zodat mensen elkaar over de culturele grenzen leren kennen.