Skip to content

Stop Femicide #NietEenMeer

Stop Femicide #NietEenMeer

De Antwerpse groep van Marianne, de vrouwenbeweging van de PVDA, verzamelde vanavond aan de trappen van het Justitiepaleis. Ze deden dat omdat er vorige week weer een vrouw vermoord werd door een ex-partner. “Daarmee werd ze al het veertiende slachtoffer van femicide in ons land, in 2022” vertelt lokaal Marianne-verantwoordelijke en districtsraadslid Nadine Peeters.

Op het Kiel, in het district Antwerpen werd een vrouw vermoord door haar ex-partner. “Wat het hier nog erger maakt, is dat de man al gekend was. Dat hij in juni nog werd vrijgelaten zonder voorwaarden” vervolgt Peeters. “Helaas komt dat zo dikwijls terug bij gevallen van femicide: de man was al gekend voor geweld-feiten, het latere slachtoffer was al bij de politie geweest, er waren al meldingen van agressie."
De Marianne-verantwoordelijke is oprecht boos: “Als je denkt dat het vermeden kon worden?! Dat maakt ons extra kwaad. Het Nationaal Actieplan blijft voorlopig een intentieplan en geen actieplan. Er zijn heel veel maatregelen, maar geen prioriteiten, geen timing en geen meetbare doelstellingen. Bijvoorbeeld: tegen welke datum hebben hoeveel magistraten en politie een speciale opleiding gehad? Wat is de doelstelling? Na dit geval zou je denken dat geen enkele dader nog wordt vrijgelaten zonder opvolging en begeleiding. En dan zwijg ik nog over de budgetten. Laat ons het voorbeeld nemen van Spanje dat 15 euro per persoon per jaar vrijmaakt. Omgerekend naar België is dat meer dan € 170 miljoen per jaar. Hier is € 2,5 miljoen voorzien. Dat is peanuts.”
Het twintigtal aanwezigen legden bloemen neer bij de naam van elk slachtoffer van dit jaar. Na een minuut stilte lieten ze zich symbolisch horen met slogans.
De Marianne-verantwoordelijke eindigde met een hoopvolle boodschap: “Dat er in Spanje een ander beleid is, komt ook door de aanhoudende druk en acties vanuit de vrouwenbeweging. Laat ons daar ook hier voor gaan!”

 

Bekijk het fotoverslag hier:

 

(klik op de foto om het fotoverslag op Facebook te bekijken)