
Stop de stijgende rusthuisfactuur bij het Zorgbedrijf
3 maart 2025
Vanaf 1 maart stijgt de prijs in de woonzorgcentra van Zorgbedrijf Antwerpen opnieuw met gemiddeld 50 euro per maand. Dat bevestigt schepen van Seniorenzorg Els van Doesburg (N-VA) in antwoord op een vraag van gemeenteraadslid en huisarts Lise Vandecasteele (PVDA). “De prijzen bij Zorgbedrijf Antwerpen zijn al de hoogste van alle openbare woonzorgcentra in Vlaanderen, en nu worden ze nóg duurder,” zegt Vandecasteele. “Het stadsbestuur blijft besparen op ouderenzorg en schuift de kosten door naar ouderen en hun kinderen. Wij vragen dat deze prijsverhoging wordt stopgezet.”
De gemiddelde factuur voor een rusthuis van het Antwerpse Zorgbedrijf bedraagt momenteel 2.466 euro per maand. Vanaf maart komt daar door indexering twee procent bij, wat neerkomt op een extra 50 euro per maand. “Dit brengt de gemiddelde rusthuisfactuur op 2.516 euro, terwijl het gemiddelde pensioen van een 80-jarige gepensioneerde werknemer maar rond de 1.600 euro ligt”, legt Vandecasteele uit. “En dan is het medisch supplement van 175 euro per maand nog niet meegerekend. Samen komt dat neer op 2.691 euro per maand, een bedrag dat doet duizelen.”
Hoewel woonzorgcentra bij een indexverhoging hun prijzen mogen aanpassen, is dit geen verplichting. “Zorgbedrijf Antwerpen zou gezien de al hoge facturen deze verhoging kunnen laten vallen,” stelt Vandecasteele. “Nu moet meer dan één op vier van haar bewoners al aankloppen bij het OCMW om de factuur te betalen. Kosten die vervolgens doorgerekend worden aan de kinderen. Dit is niet de betaalbare ouderenzorg waar senioren recht op hebben.”
Tijdens de gemeenteraadscommissie van februari verwees Els van Doesburg naar de indexering van de pensioenen als compensatie. “Maar een pensioen van 1.600 euro dat met twee procent stijgt, kan diezelfde stijging van een rusthuisfactuur van 2.466 euro niet bijhouden,” reageert Vandecasteele. “Door deze prijsverhogingen wordt de kloof tussen het pensioen en de rusthuisfactuur alleen maar groter.”
Ondertussen blijft het stadsbestuur besparen op het Zorgbedrijf. “Sinds 2012 is de steun van de stad voor het Zorgbedrijf gehalveerd,” zegt Vandecasteele. “De PVDA roept het stadsbestuur op om zijn verantwoordelijkheid te nemen: stop de besparingen en prijsverhogingen, en investeer in kwaliteitsvolle én betaalbare ouderenzorg. Dat betekent concreet dat er geen verdere prijsverhogingen mogen komen.”