
Stadsbestuur komt beloftes niet na: geen geld voor beloofde tramlijnen, wel voor prestigeproject Fietsbrug
15 juli 2025
De aangekondigde nieuwe tramlijnen die in het Antwerps bestuursakkoord werden beloofd, kunnen na enkele maanden alweer de diepvries in. In de investeringsplannen voor infrastructuur, die de Vlaamse regering vandaag voorstelde, is daar geen budget voor voorzien. “Men heeft de Antwerpenaar gebakken lucht verkocht. Waar wel meer dan genoeg geld voor is, is de fietsbrug over de Schelde waar zelfs de fietsersbond tegen gekant is”, stelt PVDA-fractieleider Manal Toumi vast. “Voor dat soort prestigeprojecten worden er miljoenen voorzien, terwijl er van de broodnodige uitbreiding van ons openbaar vervoer, waar de Antwerpenaar al zo lang op wacht, weeral niets in huis komt.”
Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Annick De Ridder (N-VA) stelde vandaag het investeringsprogramma van de Vlaamse regering voor. Daarin kwamen CD&V, N-VA en Vooruit overeen voor welke infrastructuurprojecten de komende jaren geld zal worden voorzien vanuit Vlaanderen.
PVDA-fractieleider in de Antwerpse gemeenteraad Manal Toumi bekeek wat dit concreet voor Antwerpen zal betekenen. Wat volgens haar meteen opvalt is dat de vele beloftes die door het Antwerps stadsbestuur (N-VA & Vooruit) gemaakt werden, gebroken worden.
“Er is de Antwerpenaar gebakken lucht verkocht. Het bestuursakkoord van de stad spreekt van nieuwe tramverbindingen. Op de Bisschoppenhoflaan, een districtentram, of een sneltram naar het UZA, om er maar een paar te noemen”, somt ze op. “Daar komt dus helemaal niks van in huis. We wezen er in januari al op dat deze plannen op drijfzand gebouwd waren als er geen budget vanuit Vlaanderen werd voorzien. Dat blijkt nu dus zo te zijn. De nieuwe tramlijnen zullen er ook deze legislatuur niet komen”, stelt Toumi vast.
Toumi vindt het onbegrijpelijk dat er geen geld wordt voorzien voor deze projecten. “De Vlaamse regering zegt dat er vooral wordt gekeken naar projecten met de grootste hefboomfunctie voor een modal shift. Het aanbod uitbreiden is dé manier om meer mensen op het openbaar vervoer te krijgen. Maar wat dat betreft blijven we echt op onze honger zitten.”
Er is nochtans meer dan genoeg budget, stelt Toumi vast. “Maar de Vlaamse regering maakt de foute keuzes”, zegt ze. “Voor uitbreiding van ons openbaar vervoer heeft de minister geen oog, maar voor prestigeprojecten is er budget genoeg. Er wordt maar liefst 160 miljoen euro voorzien voor de fiets- en voetgangersbrug over de Schelde. Een project waar eigenlijk alleen N-VA nog achter staat.”
In werkelijkheid zal de brug nog meer kosten, want ze staat intussen geraamd op meer dan 250 miljoen. “De brug is niet alleen veel te duur, ze is ook niet betrouwbaar; om de zoveel tijd moet ze open om scheepsverkeer door te laten. Er zijn veel goedkopere alternatieven voor een scheldekruising. Een nieuwe veerboot kost 8 miljoen, staat er te lezen in hetzelfde investeringsplan. In plaats van de brug zou je een tweede veer kunnen inleggen op die locatie, met een hoge frequentie. Goedkoper en efficiënter”, zegt Toumi.
“Er worden gelukkig voor Antwerpen wel enkele broodnodige investeringen gedaan in de infrastructuur van ons openbaar vervoer”, weet Toumi. “Na jaren van verwaarlozing werd dat echt hoog tijd. Ik denk daarbij aan de opening van premetrostation Drink en de premetro onder de Kerkstraat en de Pothoekstraat. We voeren daar samen met de Antwerpenaar al jaren campagne voor. Dat dat signaal eindelijk is doorgedrongen bij Vlaanderen is een goede zaak.”