Stad Antwerpen maakt van haar openbare ouderenzorg een businessmodel
8 mei 2021
Donderdagavond 6 mei gaf de Raad van Bestuur van Zorgbedrijf Antwerpen - de voormalige Antwerpse openbare OCMW rusthuizen - groen licht voor een privatisering. Het Zorgbedrijf Antwerpen richt één VZW en drie vennootschappen op en brengt al haar activiteiten en vastgoed daarin onder. Een primeur voor België.
Het neemt daarbij de vlucht vooruit, want het oprichten van vennootschappen door een openbare zorgvoorziening is vandaag niet wettelijk. Het Zorgbedrijf verwacht nu dat het Vlaams parlement daarvoor de nodige wijzigingen van decreet in orde brengt.
“Het Antwerpse stadsbestuur wil winst kunnen maken op ouderenzorg”, reageert PVDA-gemeenteraadslid Lise Vandecasteele. “Heeft men dan niets geleerd uit de coronacrisis? De zorg voor ouderen zou centraal moeten staan, niet de aandeelhouders van multinationals als Aedifica. Zorg moet voor het Antwerpse stadsbestuur blijkbaar een businessmodel worden. Vier jaar geleden beet het stadsbestuur in het zand toen het de daklozenopvang wilde commercialiseren, nu probeert men dat opnieuw bij de ouderenzorg.”
Volgens Vandecasteele zal de privatisering van het Zorgbedrijf de zorg niet ten goede komen. “De ervaring wereldwijd is dat een privatisering niet zorgt voor een betere dienstverlening. Integendeel, het zorgt telkens opnieuw voor hogere prijzen en meer werkdruk bij het personeel. Terwijl Zorgbedrijf Antwerpen vandaag al de duurste openbare groep van woonzorgcentra in Vlaanderen is. Ik vind het onbegrijpelijk dat dit project actieve medewerking krijgt van Vooruit, ook zij keurden donderdagavond de privatisering goed.”
De PVDA stelt ook vragen bij de manier waarop deze hervorming wordt doorgevoerd. “Deze hele operatie grenst aan het onwettelijke”, zegt Vandecasteele. “Eerst plant het Zorgbedrijf een privatisering en nadien verwachten ze dat de wet aangepast wordt. De omgekeerde wereld. Maar het Zorgbedrijf liet via Open Vld, N-VA en CD&V een privatiseringsdecreet indienen in het Vlaams parlement. Maar dat voorstel is zelfs nog niet besproken, laat staan gestemd.”
“De oprichting van een koterij van vzw’s en vennootschappen doet bovendien denken aan het schandaal rond Let’s Go Urban en de private vennootschappen van Sihame El Kaouakibi. Ook deze constructie zal de transparantie over geldstromen van belastinggeld bemoeilijken”, aldus Vandecasteele. “Bovendien is uitgerekend Antwerps schepen Koen Kennis voorzitter van de Participatiemaatschappij Vlaanderen, één van de partners waar het Zorgbedrijf Antwerpen via de nieuwe vennootschappen mee in zee wil gaan. Of het nu gaat over onze ouderenzorg of het transparant gebruik van overheidsgeld, het Antwerpse stadsbestuur heeft werkelijk geen enkele les geleerd.”