
Stad wil betalend parkeren in Hoboken: “Eerst zet men ons zonder tram, nu moeten we de portefeuille opentrekken.”
20 mei 2025
Als het van het stadsbestuur afhangt, zal in een groot deel van Hoboken binnenkort betalend parkeren worden ingevoerd. Tim Joye, fractieleider voor de PVDA in de Hobokense districtsraad, reageert misnoegd. “De parkeerdruk in Hoboken is inderdaad hoog, maar dat los je niet op met deze maatregel. Kijk naar Deurne of het Kiel. Eerst zet men ons district zonder tram, daarna mogen de mensen die genoodzaakt zijn met de auto tot in Hoboken te komen, de portefeuille opentrekken.” Volgens Joye worden de alternatieven onvoldoende onderzocht. “Waarom onderzoekt men niet hoe men meer en goedkopere buurtparkings kan realiseren? Zo los je het parkeerprobleem op zonder mensen op kosten te jagen.”
Hoboken kampt met een zeer hoge parkeerdruk. Daarom wil het stadsbestuur betalend parkeren invoeren in een groot deel van het district. De roze zone, die momenteel geldt in de 20ste-eeuwse gordel, zou daarmee worden uitgebreid tot in Hoboken. Dat wil zeggen dat wie een bewonerskaart heeft gratis parkeert. Wie dat niet heeft, betaalt na twee uur 0.80 euro per uur. Ook de scanwagens, die elk jaar miljoenen aan retributies ophalen, zouden hiermee actief worden in het district.
De PVDA erkent dat parkeerdruk een groot probleem is in Hoboken, maar het invoeren van betalend parkeren is volgens de linkse partij niet de oplossing. “In Deurne en op het Kiel heeft men die maatregel enkele jaren geleden ook genomen, maar de parkeerdruk is daar niet geminderd, integendeel”, weet Joye.
Joye wijst ook op het feit dat mensen weinig alternatieven hebben voor de auto. “Ons district zit al drie jaar zonder tram, vanwege de besparingen bij De Lijn vanuit Vlaanderen. In plaats van dat op te lossen, gaat men nu de mensen op kosten jagen. Dit is gewoon een extra belasting”, stelt Joye. “Mensen gaan niet minder naar Hoboken komen hierdoor. Grootouders die buiten de stad wonen en op de kinderen willen komen passen bijvoorbeeld, moeten wel met de auto komen. De tram stopt immers aan de Zwaantjes. Die mogen nu de portefeuille opentrekken.”
Volgens Joye is dit niet waar de Hobokenaren voor gestemd hebben. “In het kiesprogramma van N-VA Hoboken vorig jaar stond niets over betalend parkeren. In het bestuursakkoord stond één zinnetje over het ‘stapsgewijs invoeren’. Nu zijn we vier maanden in de nieuwe legislatuur, en plots blijkt er een plan klaar te liggen om bijna heel Hoboken in één keer betalend te maken. Zonder de vraag te stellen aan de Hobokenaren of zij dit eigenlijk wel willen. Wij vinden dit niet kunnen.”
Joye wil dat het stads- en districtsbestuur andere keuzes maken. “De heraanleg van de Antwerpsesteenweg en de Kioskplaats en de Lelieplaats wordt uitgesteld door getalm van het districtsbestuur. Maar die is nauw verbonden met de terugkeer van de trams, want de eindhalte van tram 2 en 4 ligt op de Lelieplaats en maakt deel uit van de heraanleg. Men moet stoppen met treuzelen en zorgen dat de trams terugkeren, zodat er alternatieven zijn voor de auto.” Daarnaast moet er volgens Joye worden ingezet op buurtparkeren. “In Hoboken is er maar één buurtparking, Hoge Beuken, en die kost dertig euro per maand. Waarom onderzoekt men niet hoe men dat kan uitbreiden en goedkoper maken? Zo zorg je voor minder parkeerdruk zonder de mensen op kosten te jagen”, besluit Joye.