Skip to content

Rusthuisfacturen gaan door het dak

Rusthuisfacturen gaan door het dak

De prijzen van woonzorgcentra waren al torenhoog, maar stijgen nu nog. Ook het publieke Antwerps Zorgbedrijf verhoogt de prijs met 160 euro per maand. Zo betaal je bij deze vroegere OCMW-rusthuizen voortaan ruim 2.400 euro per maand, veel meer dan een gemiddeld pensioen.

“Het is niet meer te doen”, reageert PVDA-volksvertegenwoordigster Lise Vandecasteele. “Het is pijnlijk dat mensen die hun leven lang werken en bijdragen moeten aankloppen bij het OCMW of bij hun kinderen om de rusthuisfactuur te kunnen betalen.”

Iedereen verdient kwaliteitsvolle en betaalbare zorg tijdens de laatste levensjaren. De PVDA wil een maximumfactuur invoeren, waarbij de rusthuisfactuur niet hoger kan zijn dan je pensioen.

Geen winstzucht in de ouderenzorg

Het Antwerpse stadsbestuur wil delen van het Antwerps Zorgbedrijf verkopen aan commerciële bedrijven. Bedrijven die daar maar al te graag op ingaan omdat ze winst kunnen maken op de ouderenzorg. “Als de coronacrisis ons één ding geleerd heeft, is het wel dat de zorg centraal moet staan en niet de winst. De winstzucht is nefast voor de betaalbaarheid, kwaliteit en toegankelijkheid van de zorg”, zegt Vandecasteele.

Strijd loont

De PVDA verzet zich fel tegen de commercialisering van zorg. Samen met acties van de zorgsector, de vakbonden en de ouderenverenigingen hielden we het privatiseringsdecreet tegen. Dankzij die overwinning staat het Antwerps Zorgbedrijf (nog) niet in de uitverkoop. We houden de vinger aan de pols en ijveren voor een sterke openbare ouderenzorg.


Lees de volledige versie van ons stadsmagazine De Franken Teut hier: https://bit.ly/3GcvvR6

debug info: this is the footer for domain antwerpen
debug info: this is the footer for domain for existing data