Skip to content

PVDA vraagt onmiddellijke stopzetting voorbereidende werken voor keerlus in Deurne-Zuid

PVDA vraagt onmiddellijke stopzetting voorbereidende werken voor keerlus in Deurne-Zuid

Woensdagmiddag (29 maart 2023) verschenen er op de middenberm van de Boekenberglei in Deurne-Zuid plots graafmachines die boomwortels omzoomden. De buren trokken meteen aan de alarmbel, want dat kon maar één ding betekenen: de voorbereidende werken voor de betwiste keerlus waren van start gegaan. Opvallend, want er was nog geen omgevingsvergunning voor de werken. “De stad zet heel deze buurt gewoon voor voldongen feiten”, zegt Manal Toumi, fractievoorzitter voor PVDA in de Deurnese districtsraad. “Ze nemen de vlucht vooruit en gaan in tegen het verzet van zowat alle buurtbewoners. Dit gaan we niet laten gebeuren. Deze ondemocratische handeling zal dubbel en dik in hun gezicht terugkomen.”

Het stadsbestuur (N-VA, Vooruit en Open VLD) probeert al enkele jaren een keerlus aan te leggen in Deurne-Zuid. In plaats van eerst de omgevingsvergunning aan te vragen, snijdt de stad Antwerpen de bocht af en is ze al begonnen met voorbereidende werken op de middenberm van de Boekenberglei. “Niemand in de buurt lust de aanleg van de keerlus”, weet Manal Toumi. “Die keerlus bedreigt immers oude en waardevolle bomen, tientallen parkeerplaatsen zouden verdwijnen, de populaire woensdagmarkt zou niet meer kunnen doorgaan én ze maakt het aanbod van openbaar vervoer in de buurt nog schraler.” 

De aanleg van deze keerlus is bovendien overbodig. “Trek de tam door naar Deurne-Noord, dan is die nieuwe lus helemaal niet nodig”, gaat Toumi verder. “Die boodschap krijgt steeds meer steun: van buurtbewoners, gisteren (dinsdag 28 maart 2023) op ATV nog van TreinTramBus, en ook de districten Borgerhout en Deurne zijn ervan overtuigd dat de tram beter doorgetrokken kan worden naar Deurne-Noord. Maar schepen Koen Kennis (N-VA) doet hardnekkig verder.”

Het is duidelijk dat het stadsbestuur het project er desnoods zonder enig draagvlak en voorziene procedures probeert door te duwen. “Er zijn procedures die gevolgd moeten worden en omdat de stad deze ‘te complex of te moeilijk’ vindt, laat ze met een goocheltruc toch een privéfirma graven,” vertelt Toumi. “Dit zet kwaad bloed bij iedereen in de buurt. Er zijn ondertussen talrijke voorbeelden waarbij de stad tegen de zin van de buurt in de vlucht vooruit neemt, en na een lange tijd toch bakzeil moet halen. Denk maar aan de brandweerkazerne op de Kielsevest, de parkeergarage in de Mellaertstraat in Borgerhout of de toren op de Zwaantjes in Hoboken. Keer op keer proberen ze de buurt te snel af te zijn. Keer op keer verliezen ze.”