Skip to content

PVDA vraagt huurcontract tussen Kringwinkel en stad Antwerpen op

PVDA vraagt huurcontract tussen Kringwinkel en stad Antwerpen op

Gisteren raakte op de Antwerpse gemeenteraad bekend dat projectontwikkelaar Iret Development het huurcontract wil overnemen van de Kringwinkel van de Sint Jorispoort met de stad Antwerpen. De populaire kringwinkel zal tegen het einde van het jaar de deuren sluiten. PVDA vraagt dit huurcontract nu op omdat het wil onderzoeken of een dergelijke overdracht wel toegestaan is .

Schepen voor stadspatrimonium, Fons Duchateau (N-VA), antwoordde nog dat de stad zelfs niet betrokken is bij de gesprekken tussen de Kringwinkel en Iret Development. “Betekent dit dan dat om ‘t even wie een huurcontract met de stad Antwerpen kan overnemen? Dit kan niet voor de PVDA. De stad Antwerpen moet de overdracht van lopende huurcontracten van haar panden expliciet verbieden”, zegt PVDA-gemeenteraadslid Mie Branders.

Mie Branders is niet te spreken over de herontwikkeling van de site van het Elzenveld: “Waar 300 jaar lang het hart van het sociaal werk was, wordt nu alles in het werk gesteld voor de uitbating van een hotel voor luxe-toeristen. Het lijkt erop dat de projectontwikkelaar Iret Development de mooiste stukjes van de stad zomaar weet te bemachtigen. De binnenstad wordt meer dan ooit een Monopoly-bord voor projectontwikkelaars.”

Op de gemeenteraad verklaarde schepen voor leefmilieu Tom Meeuws (sp.a) dat er waarschijnlijk geen nieuwe kringloopwinkel in het centrum komt, omdat er reeds een nieuwe winkel met behulp van Europese subsidies gepland is in de wijk Nieuw Zuid. “We zijn niet tegen een nieuwe winkel. Maar een goed draaiende winkel laat je niet zomaar sluiten. Een nieuwe winkel mag niet als pasmunt gebruikt worden om de oude te sluiten. De winkels hebben een ecologische en een sociale functie. Vele voorwerpen belanden niet op de afvalberg, maar krijgen er een tweede leven. Antwerpenaren kunnen deze kopen tegen betaalbare prijzen”, besluit Branders.

Perscontact:

Mie Branders