Skip to content

PVDA vraagt dat omstreden Antwerpse missie naar Israël ‘stante pede wordt geannuleerd’

De linkse PVDA vraagt dat de Stad Antwerpen een nieuwe omstreden missie van de Stad Antwerpen naar Israël ‘stante pede annuleert’. “Zeker na het slopen van de school in de buurt van Betlehem vorige week, is dat het minste wat we kunnen doen”, aldus gemeenteraadslid Peter Mertens. “Maar eigenlijk willen we dat alle economische samenwerking met de staat Israël wordt gestopt, zolang Israël het internationaal recht en de mensenrechten van de Palestijnen schendt”. 

Auteur: Sim Dereymaeker

Precies vandaag start een nieuwe economische missie van Belgische bedrijven naar Israël, onder leiding van Antwerps CD&V-schepen voor cultuur en economie, Caroline Bastiaens. Onder het motto “meer investeringen in en uit Israël” heeft het Antwerpse stadsbestuur een missie samengesteld van 3 tot 7 september om contacten te leggen met Israëlische bedrijven in de sector “Cleantech en Digital Innovation” (zie cleantechflanders.com/missie-israel).

“Onaanvaardbare schendingen van het internationaal recht”

De missie onder leiding van schepen Caroline Bastiaens is een opvolgingsbezoek van de laatste missie, een jaar geleden. Ook toen al had de PVDA, als enige partij in de Antwerpse gemeenteraad, ernstige bedenkingen opgetekend over de verregaande samenwerking met de staat Israël. (zie artikel De Morgen) Ondertussen gaat de staat Israël nog steeds door met haar illegale kolonisatie, en met systematische schendingen van het internationaal recht. Nauwelijks een dikke week gelden, eind augustus, moesten vicepremier Didier Reynders en vicepremier Alexander De Croo Israël opnieuw woordelijk veroordelen omwille van ‘onaanvaardbare schendingen’ na het slopen van het Palestijnse school die mede met Belgisch geld was gefinancierd, in Jubbet Al Dib, in de buurt van Betlehem. 

“Wij eisen dat deze missie stante pede wordt geannuleerd”

“Hoe lang kan dit nog duren? Net voor het begin van het schooljaar vernietigt Israël een Palestijnse school. En dat is niet de eerste keer. Het maakt deel uit van een strategie om een toekomstige generatie te demoraliseren. Precies op het moment dat sancties op hun plaats zijn, pronkt de Stad Antwerpen fierder dan ooit met haar vriendschapsrelatie met de staat Israël, en stuurt ze opnieuw een missie uit onder leiding van schepen Bastiaens. Geen handelsbeloningen, maar sancties, dat zou evident moeten zijn. Het is onaanvaardbaar dat handelsmissies naar Israël worden georganiseerd, om er contracten af te sluiten met Israëlische bedrijven die direct of indirect de bezetting ondersteunen. Zolang Israël systematisch het internationaal recht schendt, eisen wij dat alle economische missies worden opgeschort. En dat de huidige missie stante pede zou worden geannuleerd en teruggeroepen. Wij hopen dat deze keer andere partijen onze oproep zullen volgen, en dat zeker de Antwerpse CD&V twee keer zou nadenken alvorens ze blind het Israëlische apartheidsregime steunt”, zegt Peter Mertens.

Internationale oproep tot Boycot, Desinvestering en Sanctie (BDS)

De linkse PVDA beroept zich onder meer op de expertise van Richard Falk professor internationaal recht en voormalig VN rapporteur. Professor Falk stelt dat Israël zich schuldig maakt aan apartheid ten opzichte van de Palestijnse bevolking (zie Intal.be). Professor Falk roept alle VN-lidstaten op om de BDS-campagne te steunen. BDS staat voor boycot, desinvesteringen, en sancties tegen Israël zolang deze het internationaal recht schendt. Het is een vreedzaam initiatief dat gelanceerd werd door 171 Palestijnse organisaties en dat wereldwijd op veel steun kan rekenen. “Uiteraard staan wij als PVDA volledig achter die campagne en roepen wij de Stad Antwerpen op om daaraan deel te nemen. In Zuid-Afrika kon een gelijkaardige campagne bijdragen aan het einde van de apartheid. Dat is wat we willen”, aldus nog Mertens.