Op 12 augustus kleurde de Antwerp Pride de straten van de koekenstad weer in een bonte mix van kleuren en mensen. "PVDA Antwerpen trok naar de parade met de leuze 'Gelijkheid in Diversiteit', een warme boodschap om de mensen van de stad te verbinden", zo klinkt het bij woordvoerder van Mix (de werking rond holebi’s en transgenders), Ben Van Duppen.
Antieke bakfietsen zorgden voor de nodige beats tijdens het evenement. “We hebben bewust gekozen voor een groen alternatief. De straten van Antwerpen zijn perfect voor een delegatie te voet. Zo was het ook gemakkelijker voor iedereen die kwam kijken om zich aan te sluiten wanneer we langskwamen. We konden dan samen zingen, dansen en manifesteren met iedereen die onze boodschap steunde: voor diversiteit, tegen haat en geweld."
Gelijkheid in diversiteit
“Het uitgangspunt voor onze boodschap op de Pride dit jaar was: wie je bent of van wie je houdt, het is voor iedereen anders en dat is doodnormaal. Seksualiteit en genderidentiteit zijn immers zo divers als er kleuren zijn in de regenboog. Naast de strijd voor gelijke rechten zetten Mix en de PVDA daarom volop in op de brede, maatschappelijke dialoog om van onze stad een leefbare stad op mensenmaat te maken”, aldus Van Duppen.
Het centrale thema van deze Antwerp Pride was het recht op vrijetijdsbeleving in een veilige omgeving. “Sport en vrije tijd zijn essentieel voor iedereen, of je nu in de stad zelf woont, of daarbuiten. Het is daarom erg belangrijk dat we investeren in toegankelijke en laagdrempelige faciliteiten en evenementen zodat iedereen kan sporten en samen kan komen om zich te vermaken en te amuseren. We zien echter dat door de recente besparingen sporten en vrije tijd steeds duurder en ontoegankelijker worden. Omdat deze momenten van vrije tijd nu net mensen van alle levenswandels bij elkaar kan brengen, is het nodig dat we stoppen met snijden in de budgetten en terug durven investeren”.
De Pride is een sociaal gebeuren
Volgens Van Duppen is en blijft het belang van een Pride op sociaal, maatschappelijk en politiek vlak niet te onderschatten. “De strijd voor gelijke rechten van holebi’s en transgenders is een strijd van ons allemaal. We voeren daarmee de juiste strijd: een sociale strijd die opkomt tegen eender welke vorm van discriminatie en onrecht. De strijd tegen armoede, seksisme, geweld tegen vrouwen, racisme, xenofobie en die tegen homo-, lesbo- en transfobie zijn, al vanaf het begin, nauw met elkaar verbonden. Daarom is en blijft het noodzakelijk dat wij op straat komen”.
Foto's Karina Brys / Solidair