Skip to content

PVDA tevreden na stopzetting plannen bebouwing Kielsevest: “Een overwinning van de buurt”

PVDA tevreden na stopzetting plannen bebouwing Kielsevest: “Een overwinning van de buurt”

Naast de parking aan de Desguinlei was er tot een jaar geleden een kleine oase van groen te vinden, de Kielsevest. Ondanks protest uit de buurt werden de bomen gerooid om plaats te maken voor een brandweerkazerne en acht verdiepingen kantoorruimtes. In een brief laat het stedelijke vastgoedbedrijf AG Vespa weten dat het project wordt stopgezet. “Een overwinning voor de buurt”, reageert Nele Van Parys, voorzitster van de lokale PVDA-afdeling. “Vanaf dag één hebben de omwonenden aangegeven dat zij hun stukje buurtgroen wilden behouden en dat er alternatieve plekken waren voor een brandweerkazerne. Het stadsbestuur heeft voor niets de bomen gerooid en historisch erfgoed gesloopt. We vragen dat het bestuur nu in overleg gaat met de buurt over de toekomst van deze waardevolle plek.”

De omwonenden van de Kielsevest kregen vandaag goed nieuws te horen. AG Vespa haalt in een brief aan dat er nieuwe inzichten in de waterproblematiek zijn waardoor ze op zoek gaan naar een nieuwe locatie voor de brandweerkazerne met kantoorruimtes. “We zijn tevreden dat het stadsbestuur tot inkeer komt en de plannen opbergt. Dat is een overwinning voor de buurtbewoners, die een stukje open ruimte behouden in een volgebouwde wijk. Moest het schepencollege geluisterd hebben naar de buurtbewoners, hadden ze geweten dat er een probleem is met de waterhuishouding. Tientallen kelders staan hier vaak onder water.”

Volgens Van Parys handelde het stadsbestuur onverantwoordelijk. “Ondanks de bezwaren van de buurt en het ontbreken van een bouwvergunning liet men de bomen toch kappen en twee historisch portiersgebouwen slopen. Men wilde op die manier het protest in de buurt ontmoedigen, maar nu zitten we hier met een troosteloos braakliggend terrein.”

Van Parys roept schepen De Ridder op om eindelijk in dialoog te gaan met de buurt over de toekomst van de Kielsevest. “Met de PVDA hielden we een bevraging die door 200 buurtbewoners werd ingevuld. De wens van de buren is duidelijk: we willen een groene buurtplek waar we elkaar kunnen ontmoeten. We vragen het stadsbestuur om hiermee rekening te houden in de verdere plannen.”

Volgens Van Parys is dit een zoveelste dossier op rij waarbij het stadsbestuur de vlucht vooruit neemt en fouten maakt. “Het stadsbestuur luistert liever naar de vastgoedbonzen die hun kantoren als verdienmodel willen neerpoten in de stad, dan naar de bewoners die hun laatste groene stukje niet willen omruilen voor de schaduw van een torencomplex.”