Skip to content

PVDA tevreden met overwinning: Bus 22 blijft rijden

PVDA tevreden met overwinning: Bus 22 blijft rijden

Na verschillende protestacties van chauffeurs, reizigers en PVDA Wilrijk, kwam gisteravond op de Wilrijkse districtsraad positief nieuws: Buslijn 22 wordt in januari 2024 toch niet ingekort. Dit was oorspronkelijk voorzien in het plan ‘Basisbereikbaarheid’. PVDA-districtsraadslid Lien Moens reageert opgelucht: “Dit is een opsteker voor de vele scholieren, studenten en senioren die de bus gebruiken. Het behoud van het volledige traject is het resultaat van de strijd van de chauffeurs samen met de reizigers. Het sterkt ons om door te gaan tot de plannen volledig worden ingetrokken. Bus 22 hoort in Wilrijk."

Bus 22 blijft deze legislatuur, tot einde 2024, nog rijden op haar volledige traject, met bediening van alle haltes van de Groenplaats naar het UZA. “Dat zou woensdag op de Antwerpse vervoersregioraad beslist zijn”, stelt Moens. “De inkorting tot het crematorium is hiermee voorlopig in de koelkast.”

Lijn 22 is volgens Moens een heel populaire buslijn voor jong en oud. “Ze verbindt het centrum van de stad met het Universitair Ziekenhuis. Ze bedient een aantal grote scholen, enkele woonzorgcentra en serviceflats. De bus zou moeten instaan voor ontsluiting van de splinternieuwe studentenhuisvesting van de topsportschool in Wilrijk. Afgelopen dinsdag deden de chauffeurs van De Lijn nog een telling van de reizigers. Er werden maar liefst 1073 (!) passagiers op een voormiddag geteld. Het is meer dan duidelijk dat deze lijn niet onderbenut wordt.”

Sinds de aankondiging van de inkorting van bus 22 in december 2020 startten de chauffeurs met het gemeenschappelijke vakbondsfront (ABVV, ACV en ACLVB) een petitie voor het behoud van hun buslijn. In september 2021 toonde een grote buurtvergadering op het Dokter Donnyplein duidelijk dat snoeien in het openbaar vervoer heel wat mensen raakt. “Het is duidelijk dat de strijd van de chauffeurs, de reizigers en PVDA Wilrijk heeft geloond. We gaan door met de acties tot het plan van de frigo, naar de papiermand verhuist. Bus 22 hoort in Wilrijk”, besluit Moens.