Skip to content

PVDA stapt naar de gouverneur “Beslissing privatisering Zorgbedrijf is onwenselijk en onwettig”

PVDA stapt naar de gouverneur “Beslissing privatisering Zorgbedrijf is onwenselijk en onwettig”

Aanstaande maandag staat de privatisering van het Zorgbedrijf op de agenda van gemeenteraad. Volgens de linkse oppositiepartij PVDA is dat onwenselijk en onwettig. “Het stadsbestuur wil het Zorgbedrijf privatiseren terwijl dat vandaag niet wettelijk is. Ze beroepen zich op een voorstel van decreet dat nog niet besproken laat staan gestemd is in het Vlaams parlement. Eerst een beslissing nemen en dan verwachten dat het parlement ze wettelijk maakt, dat is ondemocratisch en we vragen de provinciegouverneur dan ook om dit agendapunt nietig te verklaren”, reageert PVDA-gemeenteraadslid Lise Vandecasteele.

De linkse partij PVDA verzet zich al langer tegen de privatiseringsplannen van het Zorgbedrijf. “In de ouderenzorg moet de bewoner centraal staan, daarvoor heb je een publieke logica nodig die kwaliteit, betaalbaarheid en nabijheid centraal zet. Wanneer het Zorgbedrijf binnenkort een private partner aan boord neemt voor 500 miljoen euro, wil dat bedrijf winst op haar investering. Je haalt zo de winstlogica binnen in de ouderenzorg. Winst en zorg, dat gaat niet samen”, zegt Vandecasteele.

“De beslissing die op de agenda staat van de gemeenteraad is niet alleen onwenselijk, maar ook onwettig”, aldus Vandecasteele. “In haar privatiseringdrang wacht het Zorgbedrijf en het stadsbestuur niet op de beslissingen van de wetgevende macht. Men beroept zich op een decreet dat nog niet bestaat. Hoe kan het weten dat haar beslissing binnen zo’n decreet past? Men schendt het principe van de scheiding der machten.”

Indien het besluit door de gemeenteraad (feitelijk onder de punten van de raad voor maatschappelijk welzijn) genomen wordt, zal de PVDA een klacht indienen bij de provinciegouverneur. “Het Antwerpse stadsbestuur is niet aan haar proefstuk toe”, volgens Vandecasteele. ‘In 2016 schorste de Antwerpse gouverneur de toewijzing van de daklozenopvang De Vaart aan multinational G4S omdat het managementteam van het OCMW, de OCMW-raad buitenspel had gezet. Dezelfde arrogantie zie je vandaag terugkomen.”