PVDA reageert over verplicht herstel bouwovertredingen van Botanic Sanctuary Antwerp
6 december 2022
Uit een collegebesluit van vrijdag 2 december 2022 blijkt dat het luxehotel Botanic Sanctuary Antwerp alle bouwovertredingen moet herstellen. De luifel rond de zeldzame Japanse notenboom moet verder ingekort worden, de 9 stalen gotische bogen aan de Bourlapoort moeten verwijderd worden, net als de illegaal gebouwde serre, de overdekte rustruimte van de wellness en de wintertuin ter hoogte van het kloosterpand . De slagboom die de toegang voor voetgangers en bezoekers van het St. Elisabethgasthuis verhinderde werd al eerder weggenomen. PVDA-gemeenteraadslid Mie Branders reageert tevreden: “We hebben ons stevig verzet tegen de stapsgewijze inname van het publiek domein door de grote vastgoedspeler Iret Development. Den Botaniek is van alle Antwerpenaren, niet enkel van diegenen die een overnachting in een peperduur hotel kunnen betalen. Het is door de verontwaardiging en het protest van vele Antwerpenaren dat het college nu de juiste beslissing heeft genomen.”
De projectontwikkelaar achter het exclusieve hotel met vier toprestaurants en wellness gaf niet zoveel om regels en afspraken. Bouwvoorschriften die voor een gewone burger gelden, zijn aan het hoogste luxesegment van de hotelsector niet besteed. Daar wordt eerst illegaal gebouwd. En nadien hoopt men er met een bescheiden boete vanaf te komen. Historisch erfgoed of niet. “Iret Development bouwde onverstoorbaar door zonder vergunning. Het lijstje van overtredingen is lang”, weet Branders. “Een grote stalen luifel rond een eeuwenoude Japanse notenboom, negen metalen boogvormige constructies van 10,5 meter hoog, een serre in de binnentuin van de kapel, een veranda tegen de gevel, veranderingen aan de zij- en achtergevels, publiciteitsborden op de als monument beschermde toegangspoort.”
“Dat den Botaniek in het hart van de Antwerpenaar zit, hebben we echt kunnen voelen”, getuigt Branders. “Er kwam een storm van verontwaardiging tegen de illegale praktijken van Botanic Sanctuary Antwerp. De druppel die de emmer deed overlopen was de plaatsing van een slagboom die voetgangers, fietsers en bezoekers van het St. Elisabethziekenhuis de doorgang belemmerde ten voordele van de doorgang van de hotelgasten. Een kleine honderd buurtbewoners voerden afgelopen zomer een protest in om de inname van de publieke weg door het luxueuze hotel aan te klagen. Met succes, want de slagboom moest worden verwijderd.“
De protesten van de buurtbewoners en het advies van het agentschap Onroerend Erfgoed maakte dat het schepencollege de overtredingen niet meer kon negeren. “Elke gewone burger heeft zich te schikken naar de bouwreglementen van de stad. Het leek erop dat vastgoedman Eric De Vocht zich niet aangesproken voelde”, zegt Branders. “Over de illegale slagboom zei hij nog dat dat diende om een bepaald soort 'volkje' buiten te houden. Wel, het protesterende 'volkje' heeft nu gelijk gekregen. Alle bouwovertredingen moeten afgebroken worden.”