PVDA reageert op het wegsturen van een daklozenhulporganisatie: “help de helpers”

PVDA reageert op het wegsturen van een daklozenhulporganisatie: “help de helpers”

18 november 2022

PVDA Antwerpen stelt zich ernstige vragen over de manier waarop het Antwerpse stadsbestuur (N-VA, Vooruit, Open VLD) omgaat met een hulporganisatie voor dak- en thuislozen. Een vrijwillig maaltijdenproject in de parking van het centraal station wordt belemmerd, zogezegd om een ‘aanzuigeffect’ van daklozen te vermijden. “Ik roep schepen Meeuws (Vooruit) op om met deze waardevolle hulporganisatie samen te zitten om een echte oplossing te vinden. Help de helpers”, zegt Ben Van Duppen, woordvoerder van PVDA Antwerpen. “De stad slaagt er niet in om dakloosheid aan te pakken, dus dan moeten de dak- en thuislozen blijkbaar maar uit het zicht verdwijnen.”

Al meer dan vijf jaar organiseert Al Hanaan Hands solidaire voedselbedeling aan dak- en thuislozen in Antwerpen centrum. Ze doen alles zelf. Ze koken en verdelen de maaltijden iedere vrijdag, zamelen het nodige geld in en bieden naast een warme maaltijd ook een luisterend oor. Ze kiezen ervoor om naar die plekken te gaan waar dak- en thuislozen beschutting zoeken. Vijf jaar lang deden ze dit in de parking onder het Astridplein. Tot ze een jaar geleden plots door de Antwerpse politie verdreven werden.

“Je zou denken dat het stadsbestuur een organisatie als deze zou omarmen en bedanken voor het werk dat ze doen. Want ze vullen de gaten die de stad laat vallen”, zegt Van Duppen. “Maar vandaag spreekt schepen Meeuws in de krant over het ‘aanzuigeffect’ dat deze voedselbedeling heeft op mensen in armoede, hetgeen overlast veroorzaakt. Maar er waren geen incidenten in de parking gedurende de jaren dat de voedselbedeling plaatsvond. Het lijkt er heel sterk op dat het stadsbestuur de aanwezigheid van deze mensen an sich als overlast ziet en hen liever uit het straatbeeld en uit het centrum houdt in plaats van hen te helpen.” 

Al een jaar lang probeert initiatiefneemster Hanane met vallen en opstaan oplossingen te vinden. Telkens botst ze op een nee. “Zo moeilijk moet dat toch niet zijn om hen een degelijke beschutte locatie te bieden. De organisatie vraagt niet eens financiële ondersteuning. Ze willen gewoon blijven doen wat ze al jaren doen: mensen helpen,” weet Van Duppen. “Ik hoop dat de stad dit signaal serieus neemt en eindelijk luistert en echte oplossingen zoekt. Het voorstel om de voedselbedeling op het Astridplein te houden in gure weersomstandigheden is niet serieus.”

Dak- en thuisloze mensen hebben het niet gemakkelijk. Ze zijn vaak getekend door het leven en leiden een zwaar bestaan. “Dit kan spanningen geven in de openbare ruimte, dat weet iedereen. Maar je moet er als bestuur op een volwassen manier mee omgaan. Deze mensen blijven altijd mensen en hebben recht om hier “te zijn”. Je mag hen niet angstvallig wegduwen of hulpverlening bemoeilijken, want ze kunnen nergens naartoe”, reageert Van Duppen. “Een week geleden werd er nog een heel mooie muurschildering aangebracht in dezelfde parking van het centraal station ter ere van de twee dakloze jonge mannen, Mike en Wesley, die er een jaar geleden zijn gestorven. Er is op de herdenking een gedicht opgedragen aan alle dakloze mensen om respect voor hen te vragen en hen niet te vergeten. Schepen Meeuws zou daar beter inspiratie uit halen.”