Het Nationaal Geluksonderzoek, uitgevoerd op initiatief van levensverzekeraar NN en UGent, waarvan de resultaten deze ochtend (donderdag 5 juli) aan de pers werden voorgesteld, brengt straffe feiten aan het licht. Bijna de helft van de Belgen (46%) voelt zich vandaag eenzaam. Vooral bij jongvolwassenen onder de 34 jaar is eenzaamheid een probleem. Meer dan de helft van de jonge Belgen (54,5%) voelt zich eenzaam.
Bijna de helft van de Belgen (46%) voelt zich vandaag eenzaam. Vooral bij jongvolwassenen onder de 34 jaar is eenzaamheid een probleem. Meer dan de helft van de jonge Belgen (54,5%) voelt zich eenzaam. En dat is problematisch, want eenzaamheid verviervoudigt onze kans om ongelukkig te zijn.
“Die vaststelling is een wake-up call dat er iets grondig mis is in België”, zegt Lise Vandecasteele, OCMW-raadslid van de PVDA in Antwerpen en gespecialiseerd in de strijd tegen armoede. “Het is niet normaal dat zo veel mensen zich eenzaam voelen in de samenleving, waarin winstcijfers en centen centraal staan in plaats van mensen. Daarom lanceren wij vandaag een actieplan tegen eenzaamheid en armoede. Een eerste en cruciale maatregel is het optrekken van uitkeringen, pensioenen en laagste lonen tot boven de armoedegrens. Daarnaast is ook een toegankelijke en kwaliteitsvolle gezondheidszorg van groot belang. De PVDA pleit voor een veralgemening van wijkgezondheidscentra, waar iedereen zonder geld naar de huisarts kan gaan, zoals bij Geneeskunde voor het Volk”, stelt Lise Vandecasteele.
Eenzaamheid is een gevolg van een veelheid aan factoren: te weinig inkomen, weinig sociale contacten, een wankele gezondheid, een gebrek aan autonomie in het leven, een slechte woning, werkloosheid, racisme of discriminatie ...
Wie strijd tegen eenzaamheid zegt, zegt ook ontmoetingen stimuleren. De mens is een sociaal wezen. “Minstens maandelijks voor anderen zorgen en vrijwilligerswerk doen, verhoogt onze kans op gelukkig zijn rechtstreeks met 44%”, blijkt uit de studie.
Professor dr. Lieven Annemans (UGent) besluit in de studie terecht: “Investeer in sociale en culturele activiteiten waar mensen kunnen samen komen en moedig vrijwilligerswerk aan. We zien vandaag al te vaak dat investeren in dergelijke activiteiten in vraag wordt gesteld. Dat is geen goede zaak voor ons nationaal geluk.”
Het Nationaal Geluksonderzoek leert ons ook dat nog drie andere aspecten ons gelukkiger kunnen maken: autonomie, betrokkenheid en competentie. “Daarvoor is onder andere een grondige hervorming van de arbeidsmarkt nodig”, aldus Lise Vandecasteele. “Interimcontracten, een hoge werkdruk, monotone arbeid die onze competenties niet aanspreekt, ontslag, een gebrek aan autonomie, werkloosheid … Ze hebben een negatief effect op ons geluksgevoel. Sterker nog, het maakt ziek. In plaats van onzekerheid en flexibiliteit, moet een vast en kwaliteitsvol werk de norm worden. En we moeten nadenken over arbeidsherverdeling.”
De PVDA wil een samenleving waar het welzijn van de burgers centraal staat. Een samenleving op mensenmaat en niet op centenmaat. Daarom lanceert de PVDA vandaag een actieplan tegen eenzaamheid en armoede. U vindt de krachtlijnen daarvan hieronder.
Strijd tegen armoede
Gezondheidszorg
Werk
Mobiliteit
Diversiteit
Veiligheid
Sport
Jeugd
Senioren