
PVDA stelt zich vragen bij sloopvergunning Boerentoren
17 maart 2025
Fernand Huts kreeg van het stadsbestuur (N-VA & Vooruit) groen licht voor de sloop van de kroon van de Boerentoren. De drie bovenste verdiepingen, inclusief het logo van KBC, mogen worden afgebroken. Manal Toumi, fractieleider voor de PVDA in de Antwerpse gemeenteraad, heeft haar bedenkingen bij de gang van zaken. “Normaal gezien moet er een duidelijk plan zijn voordat je een sloopvergunning krijgt, maar dat is hier niet het geval,” zegt ze. “De stedenbouwkundige regels lijken alleen te gelden voor Jan met de pet, terwijl voor het grote geld met plezier uitzonderingen worden gemaakt. Stadsontwikkeling zou een democratische kwestie moeten zijn.”
Toumi stelt zich ernstige vragen bij de manier waarop dit dossier wordt afgehandeld. “Wanneer jij en ik een sloopvergunning aanvragen, moeten er duidelijke plannen zijn voor wat er in de plaats komt. Waarom geldt dat niet voor de heer Huts?” vraagt ze zich af. “Het college geeft zelf toe dat er nog geen duidelijkheid is over het eindproject. Er wordt gewerkt aan een definitief ontwerp en een vergunningsaanvraag, maar dat biedt nog onvoldoende garanties, zo lezen we.”
Bovendien gaat men in tegen het advies van de eigen stadsingenieur en een onafhankelijk onderzoek. Beide bronnen stellen dat de afbraak niet noodzakelijk is om de stabiliteit te garanderen. Het alternatieve plan—het plaatsen van dwarsverbindingen op de stalen kolommen—zou 15 maanden duren en daarmee de timing van "het project" in gevaar brengen. “Maar we weten nog niet eens wat ‘het project’ precies is,” zegt Toumi. “Het college geeft zelf toe dat er geen garantie is dat de uitvoering snel zal volgen. Daarmee wijkt men af van de eigen principes: eerst wordt de sloopvergunning verleend, en pas daarna de omgevingsvergunning. Moet dat niet net andersom?”
Wie er wél van overtuigd is dat er voldoende garanties zijn? De ‘aanvrager’ zelf: Fernand Huts. “Nogal wiedes dat hij zich geen zorgen maakt, en logisch dat hij zijn timing wil behouden. Maar moet het college die redenering zomaar klakkeloos overnemen?” vraagt Toumi. “Voor de Fernand Hutsen van deze wereld worden er maar al te graag uitzonderingen gemaakt op de stedenbouwkundige regels. Terwijl Jan met de pet die een vergunning voor een dakterras aanvraagt, op een njet stuit als er nog maar een komma verkeerd staat in het dossier,” zegt Toumi. Twee maten, twee gewichten dus.
“Hoe de Boerentoren er uiteindelijk zal uitzien, blijft koffiedik kijken. Huts wikt en beschikt, terwijl de Antwerpenaar geen idee heeft wat de plannen zijn. Stadsontwikkeling zou een democratische kwestie moeten zijn: hoe willen we dat de stad er in de toekomst uitziet? De Boerentoren is erfgoed dat aan alle Antwerpenaren toebehoort.”