Skip to content

PVDA stelt zich ernstige vragen bij trainingsprogramma Antwerpse politie in Israël

PVDA stelt zich ernstige vragen bij trainingsprogramma Antwerpse politie in Israël

Nieuwsmedium Apache bracht details uit over de omstreden missie van burgemeester De Wever en de lokale politie naar Israël in juli jongstleden. Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V), zou niet op de hoogte zijn gebracht van de deelname van zeven Vlaamse politiekorpsen aan het politie-seminarie. Dit seminarie was geen informatie-uitwisseling, maar een echt trainingsprogramma met een diploma-uitreiking. Op die laatste ceremonie zou extreemrechts minister Amichai Chikli het woord genomen hebben. PVDA-fractievoorzitter Peter Mertens stelt zich ernstige vragen bij deze nauwe samenwerking. “De Israëlische politie staat niet alleen bekend om de agressieve manier waarmee ze omgaat met Palestijnen, maar ook om het buitensporig geweld tegen vreedzame Israëlische betogers. Op een moment dat de Europese Unie en Europol haar samenwerking afbouwt, haalt De Wever de banden aan. Wij vragen op de gemeenteraad duidelijkheid van de burgemeester.”

Toen PVDA in juli, tijdens de aanval op de Palestijnse stad Jenin, vroeg om het geplande werkbezoek niet te laten doorgaan, antwoordde de burgemeester dat hij het probleem niet zag. Het bezoek was louter een seminarie over haatmisdrijven en terreur. “Nu blijkt dat het wel degelijk ging over een training in kennis en vaardigheden om terroristische en antisemitische incidenten te bestrijden. Met diploma-uitreiking en al. Het gaat dus over meer dan wat ideeën gaan oppikken”, stelt Mertens.

Verschillende organisaties zoals Human Rights Watch, Amnesty International en experten van de Verenigde Naties zeggen al lang dat Israël onder het mom van terrorismebestrijding een apartheidsregime organiseert met Palestijnen als tweederangsburgers. “Sinds het aantreden van het extreemrechtse kabinet onder leiding van Benjamin Netanyahu, verspreidt de repressie naar alle burgers die tegen de regering protesteren. Denk maar aan het hardhandig neerslaan van de vreedzame protesten tegen de justitiehervorming die op 11 juli plaatsvond. De Europese Unie en Europol bouwen hun samenwerking af met dit extreem rechtse regime, maar De Wever wil de banden net versterken”, stelt Mertens. “We moeten er alles aan doen dat die politietechnieken niet in Antwerpen geïmporteerd worden.”

De diploma-uitreiking van het seminarie vond plaats in een campus van een Israëlisch wapenbedrijf  en op de ceremonie sprak de extreemrechtse minister Amichai Chikli in aanwezigheid van de burgemeester. “De man is fel omstreden. Hij noemt de regenboogvlag een ‘anti-zionistisch symbool’, de Palestijnse autoriteit is ‘neo-nazistisch’ en de Amerikaanse ngo J Street een ‘vijandige organisatie’. Is dat het soort persoon die onze politieagenten moet decoreren?”, vraagt Mertens zich af.

Rond de hele missie hangt een zweem van geheimzinnigheid, vindt Mertens. “De missie werd behandeld in geheime besluiten van het college. De minister van Binnenlandse Zaken (CD&V) wordt niet op de hoogte gebracht van dit seminarie. Het lijkt er heel sterk op dat De Wever en de Antwerpse politie andere Vlaamse politiekorpsen mee trekt naar Israël, zonder medeweten van de Brusselse en Waalse collega’s. Mijn partij vraagt zowel in de Antwerpse gemeenteraad als in het federale parlement hierover duidelijkheid”, besluit Mertens.