Skip to content

PVDA-lijsttrekker Jan Franssen wil een frisse wind in Wilrijk

PVDA-lijsttrekker Jan Franssen wil een frisse wind in Wilrijk

Op 13 oktober is het uitkijken naar de PVDA in Wilrijk. Bij de vorige verkiezingen haalde de partij in Antwerpen 22,9% van de stemmen, wat hen de tweede grootste partij van de stad maakte. “Zal er binnenkort een frisse wind waaien door Wilrijk?”, vraagt lijsttrekker Jan Franssen (49) zich af. “Na twaalf jaar onder een uitgeput N-VA bestuur, is het tijd voor nieuwe prioriteiten. Met een sterkere PVDA in de districtsraad kunnen we meer wegen op het behoud van groene ruimten, beter openbaar vervoer en respect voor de eigenheid van elke wijk. Daar ga ik samen met mijn volks en divers team voor.”

De PVDA presenteert een volkse en diverse lijst en stelt Jan Franssen voor als de nieuwe, enthousiaste lijsttrekker in het Geitendistrict. Franssen, directeur van het jaarlijkse Solidariteitsfeest ManiFiesta dat 15.000 bezoekers trekt, is al 20 jaar inwoner van Wilrijk. Hij is actief in het lokale verenigingsleven, speelt viool en is een trouwe supporter van voetbalclub Beerschot.

Op plaats twee staat Julie Van Berlo (71), feministe en actief in wijk Valaar. Tony Gulab (54), chemiearbeider en syndicalist, staat op plaats drie. Barbara Frank (36), jonge moeder én huisarts bij Geneeskunde voor het Volk , staat op de vierde plek. Nahid Koocheki (37), kinderbegeleidster, sluit de top vijf af.

Jan Franssen: “Wilrijk is een prachtig district, met veel groen en een rijk verenigingsleven. Ik wil een beleid waarin iedereen meetelt en de bewoners meer betrokken worden. Kijk bijvoorbeeld naar de kwestie van open ruimte en groen. Het plan om de kostbare Valaarweide vol te bouwen wordt door het huidige districtsbestuur zonder protest gevolgd, ondanks de bezwaren van de buurt. Dat mogen we niet zomaar laten gebeuren. Dankzij verzet hebben we eerder het grootste deel van het Ferrarisbos kunnen redden van kaalkap. Laten we luisteren naar de buurt en het groen behouden.”

Betrouwbaar en betaalbaar openbaar vervoer is een andere prioriteit voor de PVDA. “We hebben de afgelopen jaren samen met reizigers en chauffeurs de plannen om buslijn 22 in te korten succesvol tegengehouden. Onze partij was de enige die op het terrein actie voerde om minister Peeters (Open VLD) en schepen Koen Kennis (N-VA) van gedachten te doen veranderen”, aldus Franssen.

Ook het ISVAG-dossier blijft een belangrijk punt. “Voor ons moet de vervuilende verbrandingsoven uit Wilrijk verdwijnen. We moeten een kat een kat noemen. De huidige districtsburgemeester is voorzitter van de Raad van Bestuur van ISVAG. Hij heeft er belang bij dat de oven blijft, terwijl de Wilrijkenaren al jaren het tegenoverstelde willen.”

Tot slot benadrukt Franssen het belang van aandacht voor de wijken. " Van Oosterveld tot Koornbloem, van Neerland tot Valaar en Centrum: Wilrijk heeft vele buurten met elk hun eigen uitdagingen, zoals parkeerdruk, gebrek aan open ruimte of mobiliteitsproblemen. Een district moet dicht bij zijn bewoners staan en samen met hen oplossingen zoeken en actie ondernemen. Het huidige bestuur verschuilt zich te vaak, dat moet anders. Onze kandidaten zullen daar mee voor zorgen.”