Skip to content

PVDA deelt hardgekookte eitjes uit voor pendelbus om de 8 minuten

PVDA deelt hardgekookte eitjes uit voor pendelbus om de 8 minuten

“Ziezo, na 8 minuten zijn de eitjes klaar”, grapt PVDA-woordvoerder Van Duppen wanneer hij vanop een kampeer-kooktoestelletje hardgekookte eitjes van het vuur haalt. Met een ludieke actie lanceert de Hobokense PVDA-afdeling haar eis om een pendelbus in te leggen om de 8 minuten in plaats van om het kwartier. De pendelaars krijgen vandaag een hardgekookt ei als symbool, voor een performanter openbaar vervoer. “Wij hebben nog wel een eitje te pellen met De Lijn en het stadsbestuur”, klinkt het bij de reizigers.

Vanaf zaterdag 1 juli 2023 mag tram 4 niet meer op de versleten sporen van de Antwerpse Steenweg rijden en verliest Hoboken centrum haar laatste tram. Sinds een jaar stopt tram 2 aan halte Zwaantjes en rijdt tram 4 aan een sukkeldraf over versleten sporen. Tim Joye, PVDA-districtsraadslid in Hoboken, vertelt hoe de situatie voor pendelaars nu al penibel is. “Trams die overvol zitten, haltes waar het aanschuiven is om erop te geraken, scholieren die te laat op school aankomen… de lijst aan klachten die ons bereiken, is eindeloos. De Hobokenaren zijn boos.” 

Sinds het verdwijnen van de eerste tramlijn vorig jaar verzamelde de partij handtekeningen voor een waardige vervanging met een pendelbus. Nu kondigt De Lijn een pendelbus aan, maar tegelijk wordt tram 4 ook nog eens geschrapt. Joye vertelt hoe het nieuws vorige maand bij de Hobokenaren binnenkwam: “Het hele jaar krijgen we van De Lijn te horen dat een pendelbus niet mogelijk is. Nu is er plots wel een pendelbus mogelijk, maar deze frequentie is allesbehalve een waardige vervanging voor het verdwijnen van twee tramlijnen.” 

Joye berekende dat de capaciteit maar liefst halveert met een pendelbus om het kwartier. “De huidige zes trams per uur zijn goed voor 828 zit en -staanplaatsen. Met vier bussen per uur zou je nog maar 384 zit- en staanplaatsen. Dit is minder dan de helft en veel te weinig, als je weet dat de tram nu om de tien minuten komt en dat die nu al vaak overvol zit”, stelt Joye.

De linkse partij vraagt de frequentie van de pendelbus op te trekken naar 8 minuten, zonder elders de dienstverlening af te bouwen. Om deze eis kracht bij te zetten, deelde de Hobokense afdeling gekookte eitjes uitdelen. “Een ei koken duurt 8 minuten, dat is wat ons betreft de maximale wachttijd. Zeker tegen 1 september, wanneer de scholen weer starten, is een bus om de acht minuten een must. De Lijn moet nu zorgen voor voldoende personeel en bussen”, zegt Van Duppen.

Naast de pendelbus vraagt de PVDA een snelle vervanging van de versleten sporen en de heraanlag van de Antwerpse steenweg met een degelijke communicatie naar reizigers en omwonenden. “De tram moet zo snel mogelijk terug. Tram 4 én tram 2. De heraanleg van de Antwerpse Steenweg moet nu wel bovenaan de prioriteitenlijst komen. Als De Lijn en het stadsbestuur het willen, is dit zeker haalbaar, appeltje eitje!”, knipoogt Van Duppen.