In het licht van de Antwerpse begrotingsbesprekingen van deze maand doet PVDA een opmerkelijk voorstel. “Met een eerlijke taxshift in de belasting op vestiging schaffen we de belastingkorting voor de allergrootste bedrijven af, en betaalt de rest van de Antwerpse bedrijven minder belastingen. Met 15 miljoen extra inkomsten uit deze oppervlaktebelasting kunnen we de terrasbelastingen voor de horeca afschaffen, containerparken opnieuw kosteloos maken en twee extra veerboten inleggen naar Linkeroever”, zegt Ben Van Duppen, woordvoerder voor PVDA Antwerpen. “We hebben in Zelzate zo’n taxshift al doorgevoerd, in Antwerpen kan dat ook.”
Antwerpen is een rijke stad, maar de gewone Antwerpenaar plukt daar onvoldoende de vruchten van. Dat zegt oppositiepartij PVDA. Het stadsbestuur (N-VA en Vooruit) haalt het geld al te vaak bij de burger en kleine bedrijven. Die zien publieke dienstverlening verminderen, terwijl er allerlei pesttaksen en prijsverhogingen bij komen. Aan de andere kant krijgen de allergrootste bedrijven fikse belastingkortingen. “Wij willen eerlijke belastingen”, zegt Ben Van Duppen, Antwerps woordvoerder voor de PVDA en lid van de studiedienst.
In Antwerpen wordt de belasting op vestiging op een complexe wijze berekend. “Het resultaat van deze ingewikkelde formule is dat de allergrootste bedrijven stevige kortingen krijgen en zeer weinig bijdragen, en de kleinsten in verhouding zeer veel,” vertelt Van Duppen. Het grootste bedrijf van Antwerpen betaalt op die manier 250 keer minder per vierkante meter dan een kleine zelfstandige. “Vandaag draagt een bakkerszaak in Antwerpen 1,24% van haar winst af aan de belasting op vestiging”, legt Van Duppen uit. “Voor Katoen Natie, van miljardair Fernand Huts, is dat maar 0,02%.”
“In Zelzate, waar de PVDA mee bestuurt, is het wel eerlijk verdeeld”, zegt Van Duppen. De PVDA pleit ervoor om in Antwerpen een gelijkaardig reglement in te voeren. Concreet zou dat betekenen dat voor het overgrote deel van de Antwerpse bedrijven de belastingen stevig naar beneden gaan. “Enkel de allergrootste bedrijven dragen iets meer bij, dat lijkt ons fair.”
De bakker dient geen belasting op vestiging meer te betalen. De allergrootsten dragen een beetje meer bij, maar die zullen er geen boterham minder voor eten. “Katoen Natie zou aan het tarief van het Zelzaatse model zo’n 100.000 euro betalen. Dat is nog steeds slechts 0,09% van de winst die het bedrijf in 2020 boekte”, berekende Van Duppen.
Met de extra inkomsten wil de PVDA andere belastingen verminderen en dringende noden in de stad aanpakken met bijkomende investeringen. “De hervorming levert 15 miljoen euro per jaar op. Hiermee kunnen we de horecabelasting afschaffen en in enkele belangrijke pijnpunten investeren zoals gratis containerparken, een properdere stad, betere stedelijke dienstverlening, een vlottere mobiliteit en de crisis in de kinderopvang aanpakken.”
Lees hier het volledige dossier.