Protest with Pride
13 augustus 2021
Vrijdagavond organiseerden PVDA en haar jongerenorganisaties Comac en RedFox de feestelijke manifestatie “Protest with Pride”, op het De Coninckplein in Antwerpen. “Het is hoog tijd dat de stad holebifobie en transfobie echt serieus neemt” zegt Ben Van Duppen, woordvoerder van Mix de LGBTQI+ groep van de partij. “We pleiten ervoor om in iedere school scholierenorganisaties op te richten waarmee jongeren zelf kunnen opkomen voor een schoolomgeving en maatschappij waarin iedereen zichzelf kan zijn, zonder discriminatie.” Lees hier de volledige speech.
Deze week wordt heel de stad getooid in regenboogkleuren in het kader van de Antwerp Pride. De organisatie wil met het thema #NotJustWords de aandacht trekken op hoe woorden kunnen kwetsen. Dit is iets dat leden van de LGBTQI+ gemeenschap maar al te vaak moeten ondergaan. De uitgelekte uitspraken van sportjournalist Eddy Demarrez afgelopen weekend maakten de relevantie ervan pijnlijk duidelijk. Al jaren neemt de linkse partij PVDA deel aan de Antwerp Pride parade samen met haar jongerenorganisaties RedFox en Comac. Dit jaar is er geen parade, en dus riepen ze iedereen samen voor de feestelijke manifestatie “Protest with Pride” op het De Coninckplein onder begeleiding van beats van DJ Kat en slam van Hind Eljadid.
Holebifoob en transfoob taalgebruik is schering en inslag op heel wat speelplaatsen. “We merken dat heel wat van onze jongeren zich niet veilig genoeg voelen op school om echt zichzelf te zijn” zegt Amina Vandenheuvel van RedFox, de jongerenorganisatie van de PVDA. “Ze staan er vaak helemaal alleen voor om uit te zoeken wie ze zijn”, zegt ze, “soms heb je geluk met een gedreven leerkracht die het thema bespreekbaar maakt, maar ook zij staan vaak alleen. Ik vind dat ze het vele serieuzer moeten aanpakken”.
De linkse partij grijpt deze editie van de Pride aan om de Stad Antwerpen op te roepen om verder te gaan dan symbolische regenboogcampagnes. “De jaren op de middelbare school zijn cruciaal in voor de manier waarop je jezelf vormt, daar begint het allemaal” zegt Van Duppen, “dat het op de speelplaats voor veel LGBTQI+ jongeren geen pretje is, is ook al lang geweten. Maar toch zien we vanuit de stad amper acties.” In het Nederland zijn er heel wat leerlingenorganisaties, zogenaamde Gender and Sexuality Alliances (GSA’s) die discriminatie op hun school zelf bestrijden en daar ziet de PVDA een mogelijkheid. “Als de stad de homofobie en transfobie serieus zou nemen, dan ondersteunt ze alle scholen om zo’n GSA op te richten. In zo’n organisatie nemen jongeren zelf acties om discriminatie te bestrijden op hun school en daarbuiten. Dat is al vaak heel effectief gebleken, maar die projecten zijn wegens weggevallen subsidies stopgezet. De expertise is beschikbaar bij het middenveld, maar de middelen ontbreken, waar wacht ze nog op?”
Ook Michelle Graus, voorzitter van ACOD-VRT, was te gast. Zij kwam terug op het incident van dit weekend: “Die uitspraken maken duidelijk dat homofobie en seksisme nog altijd alomtegenwoordig zijn. Ze verbazen mij eigenlijk niet. Net zoals we op de VRT deze uitspraken moeten aangrijpen om ten gronde de machocultuur aan te pakken, zo moeten we ook in de maatschappij deze problematiek serieus nemen.” Graus zei dat het natuurlijk goed is dat redactieraden zouden diversifiëren, maar dat dat is niet voldoende. “Het gaat ook over de sociale ongelijkheid. Een technieker bij ons wordt veel sneller slachtoffer van homofobe opmerkingen dan een bekende presentator. En dat speelt ook in de maatschappij. De machocultuur kan je enkel wegkrijgen als je ook de sociale ongelijkheden aanpakt.”