Skip to content

Protest with Pride! PVDA neemt deel aan de Antwerp Pride

Protest with Pride! PVDA neemt deel aan de Antwerp Pride

De Pride trekt door Antwerpen, en natuurlijk doet de PVDA mee. De linkse partij neemt samen met haar jongerenorganisaties RedFox en Comac deel met de slogan ‘Protest with Pride’. “De Pride is een feest en een protest dat de wereld verandert” zegt Ben Van Duppen, woordvoerder PVDA Antwerpen, “en als je weet dat we in onze stad een burgemeester hebben die met zijn zogenaamde ‘anti-woke’ verhalen liever verdeelt dan verbindt, dan blijft verandering broodnodig.” De PVDA delegatie staat open voor iedereen en wordt getrokken door jongeren en arbeiders die iedere dag op hun manier opkomen voor een wereld waar iedereen echt zichzelf kan zijn.

De Antwerp Pride brengt jaarlijks tienduizenden mensen op de been en traditioneel doen ook de PVDA en haar jongerenorganisaties Comac en RedFox mee. Het is een kans om te vieren hoe ver we zijn gekomen, maar ook om te protesteren tegen de ongelijkheden en discriminatie die nog steeds bestaan. Dit jaar vieren we twintig jaar homohuwelijk, iets dat er enkel kwam dankzij jarenlange strijd. Dat gaat trouwens op voor alle sociale rechten waar we van genieten. Sociale zekerheid, vrouwenrechten, stakingsrecht, betaalde vakantie enzovoort - alles kwam pas na strijd en protest.

Maar vandaag worden deze rechten steeds meer bedreigd door extreemrechts. Overal in Europa waar ze kunnen duwen ze de rechten van LGBTQIA+ personen achteruit. Vorige maand werden in Italië nog de rechten van meemoeders teruggedraaid. Vrouwen worden geschrapt als moeder van de kinderen van hun partner. “En ook bij ons zijn extreemrechtse figuren als Dries Van Langenhove een kruistocht begonnen tegen LGBT-rechten,” gaat Van Duppen verder, “uiterst rechtse politici maken er geen geheim van dat zij holebi en transpersonen niet willen ‘normaliseren’, en hun haatspraak doet geweld op LGBTQ+-personen toenemen.”

In het buitenland wordt de strijd tegen wat men de “woke beweging” noemt steevast aangegrepen om een racistisch, holebifoob of transfoob verhaal te verbloemen en rechten te kunnen terugdraaien. In België is de grootste ‘anti-woke’ propagandist niemand minder dan de burgemeester van Antwerpen, Bart De Wever. “Iedere keer hij fulmineert tegen het niet-bestaand woke spook, bereidt hij de weg voor nog conservatievere en extreme stemmen,” vertelt Van Duppen, “hij importeert discussies uit de Verenigde Staten en zet zo bij ons massaal mensen tegen elkaar op. Het is een burgemeester onwaardig en hoog tijd dat hij dat verdelende discours stopt. Voor ons gaat Pride hier ook over.” “Elke homo zal opnieuw een verdoken pedo worden genoemd” reageerde Belgisch schrijver Tom Lanoye hier ook al terecht op.

De linkse partij trekt naar de Pride met een feestelijke en strijdvaardige delegatie waar iedereen bij kan aansluiten. “We hebben bewust geen grote camion waar slechts enkele bekende koppen op dansen,” merkt Van Duppen op, “bij ons wordt de delegatie getrokken door activisten zoals Amina die in Antwerpen duizenden jongeren op de been brengt tegen racisme, Ivan die aan de dokken menig actie heeft opgezet, Wendy die al maanden strijd voert bij Delhaize, Oka die op de universiteitscampussen opkomend fascisme bekampt en Tony die als syndicalist en buschauffeur opkomt voor beter openbaar vervoer. Bakken protestervaring dus, maar ook bakken feestervaring. It’s gonna be awesome!”

debug info: this is the footer for domain antwerpen
debug info: this is the footer for domain for existing data