Peter Mertens: "Beseft de regering wel hoe duur het leven tegenwoordig is?"
20 april 2023
Terwijl de Wetstraat-partijen vanuit hun bubbel de gewone mensen doen betalen, blijft de PVDA de partij die opkomt voor koopkracht en sociaal beleid.
Heeft de regering voldoende gedaan om onze energiefactuur te verlagen?
Peter Mertens: Neen. De facturen blijven veel te hoog. Nochtans is het perfect mogelijk om de miljarden overwinsten van Engie aan te pakken en de prijs van energie te blokkeren, net zoals in Frankrijk. Maar wat zien we? Vanaf 1 april komt er op onze energiefactuur nog een lijntje bij: een accijnsverhoging van 264 euro per jaar. De gezinnen betalen, en de multinationals profiteren. En ook onze winkelkar wordt duurder, hè. Als je naar de supermarkt gaat, is je karretje voor hetzelfde bedrag elke keer een beetje minder gevuld.
Je noemt de regering wereldvreemd. Leeft de Wetstraat in haar eigen bubbel?
Zeker. Kijk maar naar de politieke graaicultuur, dat blijft maar duren. Of neem de pensioenleeftijd. Regeringsleden mogen zelf vroeger met pensioen, maar verlangen wel dat mensen tot 67 jaar blijven werken. Vooruit had trouwens gezworen om nooit in een regering te stappen als de pensioenleeftijd op 67 jaar bleef. Dat is woordbreuk.
Zijn de hoge lonen van politici ook niet een deel van het probleem?
(knikt) Een minister die 11.000 euro per maand verdient, weet niet wat een brood kost. Die vindt het
geen probleem om de btw op brood, vis, zuivel nog maar eens te verhogen. Kom zeg. Wij willen een halvering van de dotaties aan de politieke partijen, én de halvering van de lonen van parlementsleden en ministers. Alle verkozenen van de PVDA werken trouwens voor een gemiddeld werknemersloon. Bij ons vind je
geen zakkenvullers.
Kan de PVDA wegen op het beleid?
(op dreef) Dat doen we! Wie zet die thema’s van hoge energieprijzen, graaipolitiek, of langer werken op de kaart? Dat is de PVDA. Denk maar aan de de verlaging van de btw op energie naar 6%. Eerst was iedereen tegen, maar dankzij onze druk en 250.000 handtekeningen wordt de btw-verlaging straks definitief. Dat geldt ook voor hogere minimumpensioenen. En voor de 1 miljard extra voor meer jobs in de zorg: ook dat komt er dankzij druk van de PVDA. Ik krijg mails van verpleegkundigen om ons daarvoor te bedanken.
Het valt op dat de PVDA het goed doet in de peilingen.
Dat is zo. Terwijl de federale en Vlaamse regering stilstaan, blijven wij groeien. Zowel op het terrein als in de peilingen. Het werk van de PVDA wordt gewaardeerd. Mensen weten dat we eerlijk aan politiek doen, en dat we de sociale thema’s op de agenda zetten. Die groeiende kloof die je overal ziet tussen arm en rijk maakt velen bezorgd.
DE VERKOZENEN VAN DE PVDA WERKEN VOOR EEN GEMIDDELD WERKNEMERSLOON. BIJ ONS VIND JE GEEN ZAKKENVULLERS.
Hoe kijk jij naar de toenadering de laatste tijd tussen Vooruit en N-VA?
(schudt het hoofd) Ik begrijp niet waarom een partij als Vooruit per se haar caravan aan de auto van Bart De Wever wil hangen. Er is een alternatief voor dat harde en asociale rechtse Vlaanderen. Waarom kijkt Vooruit niet naar links, naar de PVDA? Om een echte miljonairstaks in te voeren, bijvoorbeeld.
Je spreekt over ‘meer Zelzate’ in de politiek: wat bedoel je daarmee?
In Zelzate bestuurt de PVDA mee, samen met Vooruit, en de mensen zijn content. In Zelzate voeren we een eerlijke fiscaliteit in, waarbij de multinationals meer bijdragen en er minder taksen zijn voor burgers en zelfstandigen. We besparen er op het schepencollege en investeren meer in armoedebestrijding en sociaal beleid. Waarom zou er in 2024 niet meer Zelzate en Borgerhout kunnen komen in het land?
Lees de volledige versie van ons stadsmagazine De Franken Teut hier