""Luifel" is eigenlijk een eufemisme dat gebruikt wordt om te zeggen dat er een hele stalen constructie over de botanische tuin wordt geplaatst. Die oude ingesloten boom heeft niet zo heel veel groeikracht meer met de constructie errond. Dat is een doorn in het oog van de mensen die de tuin onderhouden. Een tuin die voor alle Antwerpenaren zou moeten dienen", zegt Mie Branders (PVDA).
De andere overtredingen passen volgens de PVDA-politica in de huisstijl van de aannemer: "Er is buiten de regels gebouwd, dat staat vast. Dat lijkt precies zo'n beetje een stijl van IRET. "We bouwen eerst buiten de regels en daarna regulariseren we wel." Als de gewone Antwerpenaar een bouwvergunning moet aanvragen voor iets dat wel mag, dan moet een hotel dat ook. Je doet dat niet eerst op voorhand om het achteraf met je vrienden in het stadsbestuur te regelen, hoe dik je portemonnee ook is."
Van Botanische tuin tot privétuin?
Branders vreest ook dat het nieuwe hotel de gewone Antwerpenaar zal wegjagen: "Als de tuin omgeven wordt door hele luxueuze horecazaken en hotels, dan voel je je er als Antwerpenaar sowieso al minder prettig in. Voordien was de tuin van iedereen."
De focus van het stadsbestuur zou dan ook niet bij de gewone Antwerpenaar liggen. "Dit bestuur heeft vooral oog voor het aantrekken van rijke bewoners en rijke toeristen. Daarvoor moet en mag alles wijken. Publiek domein moet verkocht worden of voor een vriendenprijsje weggegeven worden", reageert de politica scherp.
Dit artikel werd overgenomen van VRT NWS op 26/01/2022
https://vrtnws.be/p.nwl0kPl5Z